Linkovi

Savet UN za zaštitu ljudskih prava održaće u ponedeljak svoju inauguralnu sednicu


Taj Savet zameniće diskreditovanu Komisiju UN za ljudska prava, u čijem sastavu su bile neke zemlje zloglasni prekrišioci ljudskih prava. Vlade, organizacije za ljudska prava i žrtve zlostavljanja izražavaju nadu da će ovo novo telo biti efikasnije i da će imati veću verodostojnost u rešavanju krešenja ljudskih prava širom sveta.

Savet za ljudska prava nije imao impresivnog prethodnika. U komisiji koju će zameniti bile su zemlje kao Sudan, Kuba i Zimbabve, optužene za ozbiljna kršenja ljudskih prava. Generalni sekretar UN, Kofi Anan rekao je da će pomenuti Savet dati UN “preko potrebnu šansu da okrenu novu stranicu u radu na zaštiti ljudskih prava širom sveta.” Novi Savet se sastoji od 47 zemalja, umesto 53, koliko ih je bilo u Komisiji. Članice su izabrane apsolutnom većinom na tajnom glasanju, a ako budu sprovodile obimna i sistematska kršenja ljudskih prava mogle bi da budu isključene iz članstva. Savet će zasedati najmanje tri puta godišnje u trajanju od najmanje deset nedelja.

Prema pravilima stare Komisije, nije bilo neobično da neke zemlje nisu nikada morale da podnose izveštaj, mada je u njima bilo mnogo dokumentovanih slučajeva kršenja ljudskih prava. Očekuje se da će u novom Savetu za ljudska prava to biti promenjeno. Visoki komesar UN za ljudska prava Luiz Arbur izjavila je da će Savet ispitati stanje ljudskih prava u svim zemljama članicama UN. 47 izabranih članica Saveta biće prve čija politika i stanje ljudskih prava će biti ispitani u okviru redovne, opšte revizije. Luiz Abrur je rekla da detalji te revizije tek treba da se razrade, ali smatra da će se godišnje ispitivati stanje ljudskih prava u oko 60 zemalja. Svaka zemlja će morati da podnese izveštaj o tim pravima.

Saradnik organizacije “ Human Rights Watch” sa sedištem u SAD, Rid Broudi, rekao je da od sada ni jedna zemlaj neće moći da izbegne reviziju.”

“Novi Savet za ljudska pava će koristiti sistem univerzalne revizije, što znači da će svaka zemlja u odredjenom momentu od Maldivesa do Palaua i SAD biti predmet revizije.”

Takodje, svaka zemlja će morati da sasluša primedbe protiv nje i da odgovori na njih.
Zamenik američkog državnog sekretara, odgovoran za medjunarodne organizacije, Mark Lagon, potvrdjuje da SAD gaje izvesnu rezervisanost prema novom Savetu, ali kaže da će Vašington pratiti i podržavati njegov rad.

“SAD su izrazile skepticizam u pogledu Saveta za ljudska prava, ali ne žele da ga potkopaju, i nadaju se da će ta organizacija biti drugačija od prethodne.”

Rid Broudi kaže da je teško zamisliti Savet u kome ne bi učestvovale SAD.

“Naš zadatak je da obezbedimo da Savet bude onakav kakvim su ga SAD i zamislile.”

Američki ambasador u UN Džon Bolton rekao je da će SAD saradjivati sa drugim zemlajam članicama UN kako bi Savet ” postao što delotvorniji.”

XS
SM
MD
LG