Linkovi

Vujanović se zahvalio Vladi Srbije na odluci da prizna crnogorsku nezavisnost


Crnu Goru su kao nezavisnu državu danas priznali Njemačka, Norveška i Japan, ali je u centru pažnje javnosti i danas odluka Vlade Srbije da prizna nezavisnost i suverenost Crne Gore

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović danas je zahvalio Vladi Srbije na odluci da prizna crnogorsku nezavisnost i poručio da Crna Gora i Srbija imaju sve uslove za maksimalnu bliskost.

"Uvažavajući tu odluku i visoko vrednujući odluke Vlade Srbije da građanima Srbije, koji su državljani Crne Gore, omogući dvojno državljnstvo, a studentima iz Crne Gore tretman domaćih studenata, molim Vas da Vladi Srbije prenesete moju zahvalnost", kaže se u današnjem pismu Vujanovića srpskom predsjedniku.

"Pošto je Vlada Crne Gore 13. aprila svojom Deklaracijom garantovala u Crnoj Gori građanima Srbije sva stečena prava i, osim izbornog, jednakopravnost budućih prava, imamo sve uslove za maksimalnu bliskost dvije države i njihovih građana", naveo je Vujanović.

On je ponovio poštovanje Tadiću što je odmah nakon referenduma došao u Podgoricu i priznao referendumsku volju građana Crne Gore. Vujanović ističe da je poznato njegovo uvjerenje da državnu nezavisnost Crne Gore i Srbije doživljava kao uslov i garanciju njihovih ravnopravnih i sadržajnih odnosa.

No, u nizu informacija kojima je zaokupljena crnogorska javnost izdavaja se ona u kojoj mediji navode da crnogorski mladići u septembru neće dobiti poziv za služenje vojnog roka, a jedinice će ubuduće biti sastavljene isključivo od profesionalaca.

Tako će se, odlukom koja se, na predlog vojnih zvaničnika priprema u državnom vrhu, ostvariti predreferendumsko obećanje predsjednika Filipa Vujanovića da u nezavisnoj Crnoj Gori “mladići neće služiti vojsku, već će se u njoj zapošljavati”.

XS
SM
MD
LG