Linkovi

SAD priznale Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu


Sjedinjene Države priznale su Republiku Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu. Kina, Rusija i druge zemlje kao i Evropska Unija takodje su izdale formalna saopštenja o priznanju. U maju, Crnogorci su glasali za okončanje njihove osamdeseosmogodišnje unije sa Srbijom. 3. juna, Crna Gora je proglasila svoju nezavisnost postavši tako peta republika bivše Jugoslavije koja je stekla nezavisnost. Ostale su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, i Slovenija. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da je referendum održan prema demokratskim standardima. Boris Tadić, predsednik Srbije izjavio je da je podržava opciju za zajedničku državu, ali da priznaje slobodnu volju crnogorskih gradjana. Saradnjom sa nezavisnom Crnom Gorom, rekao je predsednik Tadić, Srbija sada ima mogućnost da pokaže da je miroljubiva članica svetske zajednice. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak izjavio je da Sjedinjene Države čestitaju gradjanima Crne Gore.

«Čast da budete uračunati sa slobodnim i nezavisnim državama sveta nosi sa sobom izazov zaštite i unapredjenja slobode prava i prosperiteta svih gradjana Crne Gore, i odgovornost pružanja pozitivnog doprinosa zajednici naroda,» rekao je Mekormak.

Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da Sjedinjene Države sada razmatraju crnogorski predlog za započinjanje procesa uspostavljanja diplomatskih odnosa. Rajs je naglasila da Sjedinjene Države očekuju nastavak prijateljstva i saradnje sa narodom Crne Gore.

XS
SM
MD
LG