Linkovi

Brisel poručuje Beogradu da mu nije okrenuo leđa


Evropska unija je tokom protekla dva dana razbila nedoumicu šta namerava da uradi sa Zapadnim Balkanom- potvrdila je njegove evropske perspektive, ponovo insistirajući da svaka od država regiona vlastitim progresom u refomama određuje ritam približavanja Uniji. Imajući na umu postavljene uslove, Brisel poručuje Beogradu da mu nije okrenuo leđa i da će učiniti sve što je moguće da Srbiji olakša integracijski proces. Slično se poručuje i BiH - od Beograda se traži puna saradnja sa Hagom, od Sarajeva policijske i ustavne reforme.

Zapadni Balkan je dobio još jedno uveravanje da neće biti zaboravljen - ovaj put je to izrečeno od strane najviših evropskih lidera, na insistiranje odlazećeg austrijskog predsedništva, i uz podsećanje da za eventualno pridruženje Uniji moraju da se ispune najmanje dva uslova - da država koja kuca na vrata Brisela bude spremna za taj čin i da Unija može da je prihvati.

O setu uslova koji su na strani regiona već je sve - manje-više poznato: pune reforme i puna saradnja sa Hagom. Da bi im pomigla EU je rešena da procese na Balkanu podrži adekvatnom finansijskom podrškom, posebno instrumentom pomoći pristupanja evropskom članstvu, koji će se sačiniti u najskorije vreme.

Kada je reč o evropskoj strani, Komisija je zadužne da do kraja godine definiše šta stoji iza bauka termina "kapaciteta absorbcije", koji se poteze uvek kada Unija želi da se distancira od konkretnih obećanja prijema. Ta će pretnja, dakle, uskoro postati jasan dokumenat iz kojega će biti jasno da li, kada i koliko će Unija biti u stanju da primi novih članica.

Celu priču otežava činjenica da Evropa još nema ustav i da ga neće u dogledno vreme steći. Da bi se mogla proširivati, Unija mora da bude efikasnija, uveren je predsjednik EK, Manuel Barroso, koji u izjavi za Glas Amerike, polaže nadu u pristup"dvostrukog kolosjeka":

" Nema smisla da se kaže "da" proširenju, a "ne " ustavnoj reformi. Zato sam vrlo zadovoljan rezultatima ovog samita, jer je on potvrdio naš predlog pristupa "dvostrukog koloseka". Radićemo na ustavu zato što nam to treba, ali u isto vrijeme nećemo da budemo time blokirani - radićemo na konkretnim projektima. Mislim da je ovo bio zaista produktivan sastanak, i posebno me raduje ne samo to što je naš generalni pristup potvrđen, već je i suština naših predloga dobila podršku evropskih lidera".

Jedan od predloga, koji je snažno podržao i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, je davanje pozitivnih signala Beogradu da nije ostavljen po strani i da Srbiju, čim ispuni punu saradnju sa Hagom, čeka snažna podrška približavanju evropskim strukturama.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da sačine akcioni plan ostvarivanja postavljenog haškog uslova, a sa evropske strane je obećana svaka pomoć Komisije, Saveta i svih drugih stručnih tela i eksperata, kako bi se i taj posao okončao.

U poruci nakon samita, šef austrijske diploatije, Ursula Plasnik je rekla da je svesna da je javnost u Srbiji "frustrirana i ogorčena" sadašnjom situacijom - zato se u Briselu priprema niz predloga, "pozitivnih mera " u podršci zemlji na njenom evropskom kursu.

Jedna od mera bi moglo biti i ubrzan tok pregovora o ublažavanju viznog režima, planiranih da počnu i da se završe naredne godine. Obećava se nastavak evropskog angažovanja u toku pregovora o kosovskom statusu i pozivaju Beograd i Podgorica da konstruktivno razreše otvorena pitanja razdruživanja državne zajednice. Evropski lideri su podvukli i svoju podršku stabilnosti BiH, tražeći od njenih političara da osiguraju opipljiv napredak u policijskim reformama, kako bi se osigurala dinamika započetog stabilizacijskog i asocijacijskog procesa.

XS
SM
MD
LG