Linkovi

Vlada Srbije priznala Crnu Goru, uskoro uspostavljanje diplomataskih odnosa


Na sednici Vlade Srbije, usvojena je odluka o priznanju nezavisne Crne Gore i o uspostavljanju diplomatskih odnosa s tom državom.

"Posle odluke Skupštine Srbije donete 5. juna, kojom se konstatuje samostalnost Crne Gore, stekli su se uslovi da Vlada Srbije, u ime Republike Srbije, prizna Republiku Crnu Goru i da budu uspostavljeni diplomatski odnosi, čime se doprinosi rzvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa", saopšteno je iz Vlade.

"Na sednici je donet zaključak da državljanima Crne Gore koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije bude omogućen prijem i u državljanstvo Srbije, a Vlada je Ministarstvu unutrašnjih poslova naložila da po tom pitanju pripremi odgovarajući akt. Vlada je donela i zaključak da crnogorskim državljanima treba da bude omogućeno da u pogledu načina studiranja budu izjednačeni s državljanima Srbije i naložila Ministarstvu prosvete i sporta da po tom pitanju pripremi odgovarajući akt", saopštava Vlada.

Piznanje Crne Gore koje je stiglo iz Beograda izazvalo brojne i burne reakcije

Demokratska partija socijalista pozdravila je odluku Vlade Srbije da prizna nezavisnost Crne Goru i poručila da će Srbija uvijek imati iskrenog prijatelja u Crnoj Gori.

DPS očekuje da će Vlada Srbije učiniti sve, kao i Vlada Crne Gore, da crnogorska i srpska nezavisnost budu na štetu građana. Vladajuća stranka pozdravila je odluku Srbije da izjednači status studenata iz Srbije sa kolegama iz Crne Gore.

Socijaldemokratska partija pozdravila je odluku Vlade Srbije da prizna crnogorsku nezavisnost i uvjerena je da je to početak dobrih međudržavnih srpsko-crnogorskih odnosa.

SDP je pozvala crnogorsku opoziciju da se izvini i srpskim i crnogorskim građanima, zbog politike koju je zastupala u predreferendumskoj kampanji govoreći o uspostavljanju raznoraznih viznih režima, egzdosu crnogorskih studenata iz Srbije i pogoršanju položaja crnogorskih državljana, a srpskih građana u Srbiji. Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović čestitao je Vladi Srbije na odluci da prizna Crnu Goru kao nezavisnu i samostalnu državu.

On je rekao da uz sva ponižavanja i uvrede koje su stizale od režima i polovine Crne Gore koja stoji iza tog režima i -kako je rekao- “najvulgarnijeg, najprimitivnijeg šovinizma koji se ispoljavao u mržnji prema svemu srpskom to na Srbiju nije uticalo da uzvrati istom mjerom”.

Srpska narodna stranka najavila je da će zatražiti da Srbi koji žive u Crnoj Gori dobiju državljanstvo Srbije, izjavio je predsjednik te partije Andrija Mandić.

“SNS će već sjutra početi pripremu za potpisivanje peticije u kojoj će Srbi iz Crne Gore tražiti od Vlade Srbije pravo na državljanstvo Srbije”, kazao je Mandić.

XS
SM
MD
LG