Linkovi

Iran zatražio podršku protiv zapadnih zemalja koje se protive nuklearnom programu


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_china_iran_putin_Ahmadinejad_15jun06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Šangajska organizacija za saradnju osnovana je na inicijativu Kine u cilju borbe protiv separatizma, terorizma i ekstremizma. Glavne teme samita Kine, Rusije i četiri zemlje Centralne Azije su energetska bezbednost, a jedna od pozvanih zemalja u svojstvu posmatrača je i Iran.

Sa rastućom potrebom za gorivom zbog nagle ekspanzije svoje ekonomije, Kina, glavni akter uovoj organizaciji, želi da proširi saradnju medju zemljama Centralne Azije. Peking se nada da će to eventualno prerasti i u konkretne aranžmane oko nafte. Iran, koji nije član ove organizacije, a koji je inače glavni snabdevač Kine naftom, predstavlja na samitu predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kao specijalni gost. U obraćanju učesnicima sastanka, iranski lider je zatražio od Šangajske organizacije za saradnju podršku protiv zapadnih zemalja koje se protive nuklearnom programu njegove zemlje.

Ahmadinedžad je rekao da bi proširenjem ekonomskih i drugih veza, zemlje članice organizacije mogle da učine ovu organizaciju snažnijom i da preduprede pretnje dominantnih sila i, kako se izrazio, njihovo agresivno mešanje u globalne poslove. Iranski predsednik je takodje ponudio da bude domaćin sastanka u Teheranu, ministara za naftu zemalja članica Šangajske organizacije. Glavni ciljevi ove organizacije je borba protiv separatizma, terorizma i ekstremizma. Ipak, činjenica da Sjedinjene Države smatraju Iran za jednog od vodećih izvoznika terorizma, izgleda da nije uticala na odluku ove organizacije da pozove Teheran kao posmatrača. Evo šta je tim povodom izjavio portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Djiančao.

«Način na koji druge zemlje vide Iran je stvar koju bi trebalo ostaviti tim zemljama. Ne bih to komentarisao. Odluka o prihvatanju Irana kao posmatrača u Šangajskoj organizaciji za saradnju doneta je konsenzusom država članica ove organizacije,» rekao je Liu.


Članice organizacije su Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan pored Kine i Rusije. Moskva i Peking se protive uvodjenju sankcija Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa. Analitičari smatraju da je kineska potreba za naftom bila glavni razlog za odbijanje Pekinga da podrži oštrije mere. Pored Irana posmatrači na samitu u Šangaju su i Indija, Mongolija i Pakistan. Neke od tih zemalja žele punopravno članstvo u ovoj organizaciji, što bi, kako je ove nedelje izjavio visoki zvaničnik kineskog ministarstva inostranih poslova, učinilo Peking «veoma srećnim».

XS
SM
MD
LG