Linkovi

Fridom Haus: U Srbiji i u Crnoj Gori demokratizacija spora, ali konzistentna


Uz rastuću ekonomsku moć koju crpe zahvaljujući bogatim energetskim resursima, u Rusiji i jednom broju bivših sovjetskih republika demokratizacija društva stagnira ili čak nazaduje – a zemlje poput Turkmenistana, Azerbejdžana i Kazahstana kreću se ka autokratiji. U Srbiji, u Crnoj Gori i uopšte u regionu Zapadnog Balkana – registrovan je spor ali kontinuiran napredak u demokratizaciji društva, objavljeno je u najnovijoj publikaciji “Zemlje u tranziciji” američke nevladine organizacije Fridom Haus.

U studiji pod nazivom “Zemlje u tranziciji” analizirane su prilike u 2005. godini. Urednica publikacije Dženet Gering za Glas Amerike kaže da se situacija u zemljama izvan istočne granice EU – može karakterisati dvojako:

“U suštini - trend u 29 posmatranih država ukazuje na podjelu – zemlje uključujući Balkan i 8 od 10 novih članica EU, kreću se ka demokratiji, dok se zemlje centralne Azije kreću ka autoritarnom režimu”

Lideri u Rusiji i centralno-azijskim zemljama, kaže Geringova, po svemu sudeći ne razumiju da jačanje demokratije i institucija pravne države – vodi ka prosperitetu koji njihovi narodi žele. Lideri u tim zemljama koriste visoke cijene energenata za jačanje svojih autoritarnih režima – koji ne osjećaju nikakvu odgovornost prema narodu i koji se u međunarodnim strukturama tretiraju kao neozbiljni.

U izvještaju se naglašava da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na Rusiju – koja ima ogroman uticaj na bivše sovjetske republike i u kojoj su “novi oligarsi postali državni zvaničnici”.

"Situacija u Srbiji i u Crnoj Gori je očigledno mnogo bolja nego u Rusiji ili Azerbejdžanu. I Srbija i Crna Gora polako, ali kontinuirano konsoliduju i jačaju svoje demokratske institucije. Naravno, korupcija je prisutna kao i u drugim posmatranim zemljama – i to je najozbiljniji problem", kaže Geringova.

Spor i stabilan napredak – po njenim riječima - glavna je karakteristika situacije na Zapadnom Balkanu.

“Na zapadnom Balkanu je demokratizacija zakasnila zbog ratova, i bez jasne evrospke perspektive konsolidacija demokraske uprave se ne događa onako brzo kako bi to željeli. No – vlade u regionu ostvaruju napredak i polako, ali konstantno nadgrađuju ono što je ostvareno”.

Publikacija Fridom hausa predstavljena je u srijedu u Berlinu.

XS
SM
MD
LG