Linkovi

Miodrag Vlahović: Crna Gora će imati modernu, malu i efikasnu diplomatiju


Nezavisnost Crne Gore danas su priznale Kina, Njemačka, Švedska, Grčka, Rumunija, Albanija, BiH, Singapur i najavile uspostavljanje diplomatskih odnosa. Najzaposleniji čovjek u Crnoj Gori ovih je dana ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović u čijem kabinetu borave diplomatski predstavnici iz gotovo svih krajeva svijeta.

Vlahović izaražava zadovoljstvo što je proces priznanja Crne Gore počeo i čak je ubrzan u odnosu na očekivanja:

''Poslije priznanja Islanda, koje nam je posebno drago i ima svoju istorijsku dimenziju i značaj, priznati smo od svih pet stalnih čanica Savjeta bezbjednosti UN, od značajnih evropskih zemalja, članica EU. Taj proces je u toku i u tom kontekstu danas smo dobili još nekoliko priznanja-od Grčke, Švedske i nekih drugih zemalja.

Priznali su nas i gotovo svi susjedi. Upravo sam bio na telefonskoj liniji sa bosanskim kolegom Mladenom Ivanićem-priznala nas je i Bosna i Hercegovina. U tom smislu, već smo počeli uspostavljanje diplomatskih odnosa sa mnogim državama''.

Crnogorska diplomatsko-konzularna mreža biće usklađena sa kapacitetima države, a činiće je odgovorni i kvalitetni ljudi, autentični reprezenti Crne Gore, kaže Vlahović:

''Što se tiče prioriteta, sasvim je logično da se predstavimo kod naših susjeda-region u cjelini je naš osnovni prioritet, zatim u važnim zemljama EU, u državama-stalnim članicama Savjeta bezbjednosti i -što je od posebnog značaja za nas- u međunarodnim organizacijama: OEBS-u, Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope i u još nekoliko organizacija iz konteksta UN u kojima imamo interese i potebe da imamo svoje misije i diplomatske predstavnike.

To treba da bude jedna moderna, mala, efikasna, mobilna diplomatija, gdje će jedan od instituta biti da ćemo u mnogim zemljama imati ambasadore na tzv. nerezidentnoj osnovi. To znači da će diplomata službovati u Podgorici, ali će biti akreditovan za određenu zemlju i posjećivaće je u određenim vremenskim intervalima''.

Vlahović najavljuje i ubrzanu dinamiku prijema Crne Gore u međunarodne organizacije i institucije:

''Dakle, 21 ili 22. juna bićemo primljeni u OEBS, sredinom jula u Ujedinjene nacije, u oktobru u Savjet Evrope... Naravno i u sve druge organizacije i agencije iz konteksta Ujedinjenih nacija. Već možemo projektovati da će to biti završeno do jeseni ove godine.

Naravno, posebna je stavka naša participacija i članstvo u međunarodnim finansijskim organizacijama, gdje još postoje izvjesne dileme i potreba da zajedno sa našim prijateljima iz Republike Srbije definišemo na koji način će biti raspodijeljene kvote i na koji način će biti postignut dogovor o onom dijelu problema koji se tiče naše finansijske participacije''.

Razloge zbog čega Srbija još nije priznala Crnu Goru treba tražiti na adresi koja se zove vlada Srbije, kaže Vlahović i dodaje:

''Zbog čega, iz kojih razloga, sa kojom motivacijom, sa kojom projekcijom Republika Srbija, tj. oni koji su nadležni u Republici Srbiji da učine to što treba učiniti to još nisu uradili, mi jednostavno nemamo interesa, potrebe ni želje da komentarišemo.

Dozvoliću sebi, u krajnje prijateljskom tonu, i uz želju i nadu da će do komunikacije povodom ovih stvari doći veoma brzo, dakle koliko sjutra, da podsjetim naše prijatelje u Beogradu da što više vremena protiče, sama relevancija, tj. važnost formalnog priznanja nezavisnosti i suverenosti Crne Gore od strane Srbije, pomalo gubi na značaju i smislu''.

U crnogorsko-srpskoj kumunikaciji koja ima i istorijski značaj, mi ćemo biti na visini onoga što je crnogorska državna i diplomatska tradicija, zaključio je Vlahović.

XS
SM
MD
LG