Linkovi

Buš: Bilo bi pogrešno povući trupe dok Irak ne bude u stanju da se odbrani i opstane


Predsednik Buš je podneo američkom narodu izveštaj o svom nenajavljenom putu u Bagdad. Novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson, izveštava da je svega nekoliko sati posle noćašnjeg povratka u Vašington, predsednik u Beloj kući održao konferenciju za novinare.

Predsednik je rekao da ga je nadahnula poseta prestonici slobodnog i demokratskog Iraka i da je impresioniran onim što je video. On je novinarima rekao da je imao izvesne sumnje u pogledu rešenosti novih iračkih lidera da postignu uspeh, dodavši da je jedini način da se te sumnje rasprše bio odlazak u Bagdad i lični susret sa njima.

«Sedeti ovde u Americi, pitati se da li ti ljudi imaju ono što je potrebno, donosi određenu neizvesnost. Ja sam tu neizvesnost eliminisao.»

Obraćajući se novinarima u Ružičnjaku Bele kuće, predsednik je ponovio obećanje koje je dao iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju i članovima njegovog kabineta. Predsednik je rekao da ih je uverio da su Sjedinjene Države uz njih.

«Premijer je na mene ostavio izuzetan utisak, isto kao i njegov tim. Rekao sam mu da je Amerika zemlja koja ispunjava svoje obaveze i drži zadatu reč. I to je ono što ćemo činiti i u Iraku.»

Predsednik je rekao da je Iračka vlada rešena da uspe, dodavši da je posle posete Bagdadu i sam uveren da će ona ostvariti taj cilj. Ipak, predsednik je priznao da su iskušenja velika i ponovio da nasilje u Iraku nikada neće biti potpuno eliminisano. Ipak, odmah je dodao da ono može i mora znatno da se smanji.

«… razlog zbog kojeg je važno smanjiti nasilje je očigledan – da se ljudima spase život i da se iračkom narodu ulije samopouzdanje da će njegova vlada biti u stanju da opstane i upravlja i zadovolji potrebe naroda.»

Predsednik je odbio da odgovori na pitanje da li bi smanjenje nasilja moglo da dovede do smanjenja američkih trupa, ali je objasnio da će o bilo kakvoj redukciji trupa odlučivati komandant američkih snaga u Iraku, general Džorž Kejsi, u dogovoru sa iračkim vojnim zvaničnicima. Predsednik je istakao da ga je general Kejsi tokom posete izvestio o vojnoj situaciji u Iraku, uključujući i pojačanu bezbednosnu operaciju koja je upravo počela u Bagdadu i prilikama posle prošlonedeljnog vazdušnog napada u kojem je ubijen vođa terorista Abu Musab al-Zarkavi. Tokom jednočasovnog razgovora sa novinarima, predsednik je delovao raspoloženo i nije pokazivao znake zamora, zaključivši da je to bio izuzetan put i da je zadovoljan što je mogao da ode u Bagdad.

XS
SM
MD
LG