Linkovi

Pregovori BiH sa EU ugroženi nesprovođenjem reformi i najavama referenduma


BiH napreduje dobro u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali cijeli proces može da bude doveden u pitanje ukoliko se reforme policije ne sprovedu onako kako je ranije dogovoreno, poručio je danas specijalni predstavnik za BiH, Kristijan Švarc-Šiling. On se u Briselu susreo sa visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom.

Za zemlju su sada sve perspektive u rukama njenih političara, uvjerenje je Kristijan Švarc-Šilinga, koji se iznenada susreo sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom u Briselu. On upozorava da neka od aktuelnih zbivanja nisu od dugoročne koristi zemlji:

"Dovodjenje u pitanje Daytona, pitanje referenduma koje čujemo posljednjih dana, dovodjenje u pitanje dogovorenih policijskih reformi - to su sve situacije koje ne pomažu i ne podržavaju proces do kojeg je svima stalo - integraciju u Evropu".

Iako je zaključak visokog predstavnika i zvaničnog Brisela da započeti proces pregovora sa Evropskom komisijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju teče dobro i da je BiH strana kvalitetno pripremljena, nesprovodjenje policijskih reformi dovodi u pitanje zaključenje pregovora, planirano do kraja ove godine.

"Poruke Komisije su veoma jasne - ako refoma policije ne bude sprovedena na način kako je to dogovoreno 2005. godine, neće biti ni potpisa na Sporazum. Mislim da bi BiH političarima trebalo da bude jasno da ovakav bojkot, znači zaostajanje u pregovorima sa EU, kao i zaostajanje u Partnerstvu za mir i svim ostalim mogućnostima koje bi se mogle ukazati u budućnosti".

Visoki predstavnik u BiH odbija mogućnost da je zemlja na začelju "evropske čekaonice". U aktuelnim prilikama u regionu, Kristijan Švarc-Šiling vidi šansu da se to i dokaže - pregovori Srbije su prekiniti, tu je i kosovski problem, zatim Crnoj Gori novostečena nezavisnost znači hitno rješavanje niza pitanja - sve ovo bi moglo dati šansu Sarajevu i BiH politčarima da zemlji obbezbijede što značajniji napredak u euro-atlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG