Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš doputovao u iznenadnu posetu Iraku


Predsednik Buš je otputovao u nenajavljenu posetu Iraku da bi izrazio podršku novoj vladi premijera Nurija Al-Malikija.

Predsednik Buš je trebalo putem video linka da razgovara sa premijerom Iraka, Nurijem Al-Malikijem. Umesto toga, on je otputovao u Bagdad da direktno razgovara o budućnosti Iraka i američkom angažmanu u toj zemlji. Predsednik Buš je rekao premijeru Malikiju da je Irak centralni front u borbi protiv terorizma i da će uspeh njegove nove vlade zadati, kako je rekao, “ozbiljan udarac onima koji gaje mračne vizije“.

”Došao sam ne samo da Vas pogledam u oči, već i da bih Vam rekao da Amerika, kada da reč, tu reč i održi. U našem je interesu da Irak uspe. To nije samo u interesu iračkog naroda, nego u interesu i američkog i svih naroda koji vole slobodu.“

Savetnik u Beloj kući Dan Bartlet je rekao da je predsednik već neko vreme planirao ovu posetu da bi pružio podršku novoj iračkoj vladi. Pošto je ta vlada sastavljena, ova iznenadna petočasovna poseta je bila šansa za predsednika Buša da iskoristi priliku koju su mu pružili novi irački lideri. Američki predsednik je rekao da je impresioniran raznolikošću Malikijevog kabineta i da je uveren da će taj kabinet uspeti ukoliko mu se pruži prava pomoć.

”Cenim to što prihvatate činjenicu da je budućnost vaše zemlje u vašim rukama. Od odluka koje donesete Vi i Vaš kabinet, zavisi da li će vaša zemlja uspeti da upravlja sama sobom, da li će uspeti da opstane i da se sama brani.“

Posle planirane video konferencije sa američkim funkcionerima koji su ostali u Americi, predsednik Buš je rekao da se razgovaralo o strategiji jačanja bezbednosti, podsticanju privrede i obnovi Iraka. Premijer Maliki je izjavio da je rešen da održi pluralističku vladu koja će biti u stanju da prevaziđe sektaške podele u Iraku.

Premijer Maliki je rekao da je rešen da porazi terorizam, istakavši da će Irak biti ujedinjena i jaka zemlja. On je izrazio nadu da će koalicione snage uskoro biti u mogućnosti da se vrate kući, ali nije dao nikakav rok. Nastavak rata u Iraku je umanjio popularnost predsednika Buša u američkoj javnosti. Funkconeri Bele kuće predviđaju da će, nakon prošlonedeljnog ubistva terorističkog lidera Abua Musaba Al-Zarkavija, doći do neznatnog povećanja predsednikove popularnosti. Međutim, oni priznaju da će to biti kratkotrajano, ukoliko ne dođe do povećanja bezbednosti i boljih izgleda za konačno povlačenje američkih vojnika. Predsednik Buš se u Bagdadu takođe sastao sa predsednikom Džalalom Talabanijem, predsednikom parlamenta Mahmudom Al-Mašadanijem i drugim iračkim političarima, kao i sa nekim od više od 130 hiljada američkih vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG