Linkovi

EU kritikuje Svetsku kuću fudbala


Evropski komesar za pravosudje Franko Fratini kritikovao je danas Svetsku fudbalski asocijaciju (Fifa) zbog nesaradnje u borbi protiv prinudne prostitucije za vreme Svetskog prvenstva u Nemačkoj.

Pred evropskim parlamentom, Fratini je rekao da Fifa nije mnogo učinila kada je Evropska komisija od nje zatražila da na svom sajtu "objavi konkretne informacije" kako bi ukazala javnosti na problem prostitucije.

I predsednica komisije evropskog parlamenta za Prava žena, Ana Zaborska, izrazila je žaljenje što se predsednik FIFA Sep Blater nije "pridružio osudi prinudne prostitucije povodom Svetskog prvenstva u fudbalu".

Savet Evrope, koji okuplja 25 zemalja Evropske unije i još 21 zemlju Evrope, u aprilu je već apelovao na Blatera da zauzme "jasan stav" protiv te vrste ropstva koje, prema podacima nevladinih organizacija, obuhvata izmedju 30.000 i 60.000 žena za vreme Mundijala.

Predsednik FIFA je, medjutim, odgovorio da su za to nadležne nemačke vlasti, ocenjujući da Fifa "ne može da se meša u interne poslove organizatora Svetskog prvenstva".

XS
SM
MD
LG