Linkovi

Staford: Ako Srbija izrazi snažno protivljenje nezvisnosti Kosova, Rusija bi je podržala


Na današnjim razgovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, srpski premijer Vojislav Koštunica je ponovo naglasio da rešenje za Kosovo ne sme biti nametnuto i da se granice suverene Srbije ne mogu menjati. Naš kolega Branko Mikašinović zamolio je za komentar stručnjaka za Balkan i profesora bezbednosne politike na Nacionalnom vojnom koledžu u Vašingtonu, Roja Staforda.

Staford: Imate dva ključna faktora u rešavanju kosovskog problema: prvi se odnosi na medjunarodne garancije za srpsku manjinu i zaštitu spomenika na Kosovu što bi, po mom mišljenju, medjunarodna zajednica podržala, a mislim i kosovski Albanci. Tim aspektom sporazuma bi se predvidljalo dalje prisustvo medjunarodne zajednice u toj pokrajini, uključujući KFOR, pa i prisustvo EU. Mislim da bi Priština to prihvatila ukoliko dobije ono što ona smatra da je zaradila 1999, a to je nezavisnost. Što se tiče nepovredivosti granica, za šta se Beograd zalaže, tu je nemoguće zadovojiti i jednu i drugu stranu. Dosadašnji pregovori nisu pokazali velike rezultate. Ahtisari bi želeo da pregovore pospeši i zaključi do kraja godine, što, mislim, nije ostvarivo. Pored toga, ne verujem da će se pitanje Kosova rešiti pre izbora u Srbiji krajem ove ili početkom sledeće godine. Koštunica ima nesigurnu manjinsku vladu i ovo su teška vremene za Beograd.

Glas Amerike: Da li bi medjunarodna zajednica mogla da nametne rešenje, što se u poslednje vreme sve češće čuje?

Staford: Mislim da bi to bilo veoma teško... Medjutim, mnogi tvrde da jedini način da Srbija prihvati nezavisnost Kosova jeste da ga medjunarodna zajednica nametne i da Beograd zatim saopšti da je njegov stav ponovo odbačen i da je odluka bila van njegove kontrole. Medjutm, da bi se nametnula solucija, biće potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti UN i ona zahteva podršku svih članica tog tela uključujući Rusiju i Kinu. Rusija ne bi prihvatila takvo rešenje zbog svojih potencijalno secesionističkih republika. Ukoliko bi Srbija izrazila snažno protivljenje promeni statusa Kosova, Rusija bi je podržala.

Glas Amerike: Da li bi nedovljna saradnja Beograda sa Hagom mogla da utiče na ishod pregovora o budućem statusu Kosova?

Staford: Ne direktno. Nesaradnja Beograda se već odrazila na odnose Srbije sa EU koja je suspendovala pregovore sa Beogradom. To je bio i faktor na referendumu u Crnoj Gori, pošto je Djukanović koristio argument da Srbija usporava ulazak Crne Gore u EU svojom nesaradnjom sa Hagom. Indirektno, nesaradnja će uticati na pregovore o Kosovu, jer će Srbija biti vidjena kao zemlja koja nije spremna da u potpunosti saradjuje sa EU.


XS
SM
MD
LG