Linkovi

«Vukani Mavetu» nije tipičan hor


Tu 25-članu grupu, iz Oklenda u Kaliforniji, čine Aframerikanci, belci, kao i Hispanci i Amerikanci azijskog porekla. Oni još od 1986. godine, kada je Južnoafrička republika još bila pod režimom aparthejda, pevaju pesme slobode iz te zemlje.

Ovaj hor je izvodio svoju muziku i kada je Nelson Mandela bio oslobodjen i kada je aparthejd pao 1991. godine, ali kako izveštava novinar Glasa Amerike, Loni Šavelson, članovi hora smatraju da ima puno razlog za izvodjenje južnoafričkih pesama slobode i danas u SAD.

U jednoj crkvi u Oklendu, pravnik Fania Dejvis upoznaje sa muzikom hora «Vukani Mavetu» oko 300 prisutnih. Ona ih vodi u Južnoafričku Republiku od pre 50 godina i priča im o tome kako je aktivista protiv aparthejda Džejms Madlope Filips bio uhapšen 1953. zajedno sa Nelsonom Mandelom, pošto je optužen da je podsticao ljude da pevaju pesme slobode. Filips je zatim izbegao iz Južnoafričke Republike u Evropu gde je obučavao horove da pevaju pesme slobode iz njegovo zemlje. Pre 20 godina, kada je Fania Dejvis bila u Nemačkoj, iz jedne crkve začula je neobične ritmove južnoafričke muzike.

«Nemački glasovi koji pevaju pesme slobode na južnoafričkim jezicima Zulu, Ksosa i Cvana, sa takvom snagom i lepotom. Bilo je to veoma prijatno i pomalo zbunjujuće.

Ispostavilo je da je vodja hora bio sam Džejms Madlope Filips. Fania Dejvis ga je pozvala da dodje u Oklend i da izvede južnoafričke pesme slobode. 20 godina kasnije hor, koji je bio obrazovan za tu priliku i dalje postoji, pod imenom «Vukani Mavetu».

Andria Džojs Terner je muzički direktor hora.

«Kada pomislim na južnoafričku muziku to me asocira na harmoniju, kao i na duhovnu muziku ovde u Americi i na pesme pokreta za gradjanska prava. Sličnosti su neverovatne kao i osećanja koja obe vrste muzike pobudjuju.

Ona kaže da su tekstovi pesama kao što je Senzenina isto toliko relevantni danas kao što su bili pre pola veka, pod aparthejdom.

«Pevamo na jezicima Ksosa, Ksetu i Zulu. Nastojimo da održimo baštinu koja nam je predata. Poslednjih 20 godina otkrili smo da te pesme i dalje imaju svoje značenje. «Vukani Mavetu» znači - Narod se diže. To je poziv na promenu, poziv da se pomogne drugima. To je upravo ono što smo radili proteklih 20 godina.»

Hor «Vukani Mavetu» nastavlja sa izvodjenjem svoje muzike na skupovima solidarnosti sa žrtvama Aids-a, u skloništima za beskućnike, zatvorima i koncertnim dvoranama širom sveta, a planirana je i turneja po Južnoafričkoj Republici.


XS
SM
MD
LG