Linkovi

Naučnici otkrili način na koji robotima mogu da podare osećaj dodira


Naučnici su, izgleda, otkrili način na koji robotima mogu da podare osećaj dodira, gotovo istovetan onom koji imaju ljudi. Oni su proizveli takozvanu «elektronsku kožu» koja može da «opipa» i neznatne razlike u osobinama materijala, što daleko prevazilazi mogućnosti postojećih robotskih senzora.

Jedna od oblasti gde bi ovaj izum mogao da nadje korisu primenu je i hirurgija.

Nova robotska koža je pravo laboratorijsko čudo. Radi se zapravo o veoma tankom filmu, hiljadu puta tanjem od običnog papira. Taj film se zapravo sastoji od naizmeničnih, još tanjih, slojeva zlata i kadmijum-sulfida, koji provode elektricitet. Medjutim, slojevi su medjusobno izolovani plastičnim materijalom. Kada se električna struja propusti kroz ovaj film, njegova provodljivost se povećava na tačkama izloženim pritisku što dovodi do toga da mikroskopske čestice zasvetle. Što je veći pritsak to je snažnija i svetlost. Ovaj izum je delo inženjera hemije na univerzitetu države Nebraske, Ravija Sarafa, i njegovog saradnika – postidplomca. Njihov rad je nedavno objavljen u časopisu «Science», ili «Nauka». Saraf tvrdi da će veštački osećaj dodira dramatično poboljšati sposobnosti rorbota.

«Na primer, robot će moći dodirom da utvrdi da li je površina predmeta koji dodiruje glatka ili ima oštre ivice, za šta bi optičkim putem, uz kompjutersko proračunavanje, bilo potrebno znatno više vremena i kompjuterske memorije. Ukoliko robot poseduje osećaj dodira on bi to mogao da koristi i za snalaženje u prostoru poput slepe osobe.»

Saraf dodaje da «elektronska koža» može da «opipa» i mikroskopske procepe u materijalu, veličine oko 40 mikrona, odnosno 40 hiljaditih delova milimetra, što je manje od trećine prečnika ljudske vlasi. To je ujedno 50 puta preciznije nego što je dosadašnja tehnologija omogućavala. Saraf navodi da bi «elektronska koža» mogla da nadje korisnu primenu u medicini Hirurzi još uvek koriste sopstveno čulo dodira da bi napipali tumor ili žučni kamen koji su čvršći od ostalog tkiva. Medjutim, roboti bi mogli da preuzmu tu ulogu pomoću «elektronske kože» obavijene oko njihovih mehaničkih prstiju. Elektronska koža bi mogla da se koristi i u endoskopima, odnosno minijaturnim kamerama. kojima se ispituju šupljine u ljudskom telu. Kombinovanjem optičkih instrumenata i «elektronske kože» moglo bi se lakše utvrditi da li je tkivo koje se ispituje kancerozno ili ne. Saraf dodaje da bi praktičan robotski sistem sa osećajem dodira mogao da bude proizveden za nekoliko godina ako bude dovoljno interesa i novca.

XS
SM
MD
LG