Linkovi

Danom zastave obeleževa se dogadjaj od 14. juna 1777. godine


Danom zastave obleževa se dogadjaj od 14. juna 1777. kada je Kongres odobrio osnovni dizajn američke zastave. Danas je američka zastava medju najprepoznatljivijima u svetu.

Američka zastava budi danas mnoštvo komplikovanih emocija, dok je kongresna rezolucija kojom je zastava usvojena bila vrlo jednostavna. ”Odlučuje se da zastava Sjedinjenih država ima 13 naizmenično crvenih i belih pruga, i da Unija bude predstavljena sa 13 belih zvezdica na plavom polju,“ rečeno je u rezoluciji. Prema autoru dvadesetak knjiga o zastavama, Vitniju Smitu, horizontalne pruge i zvezdani prsten odražavali su broj država koje su se borile za nezvisnost od Britanije.

“Neke svoje ideale su te države već izrazile korišćenjem prstena: on je simetričan, bez početka i kraja, a sve zvezde -- odnosno države -- iste su veličine tako da ni jedna nema veći značaj od neke druge.”

Zastava je nacionalni simbol jer na apstraktan način predstavlja zemlju. Medjutim, prema direktoru Zapadnoameričkog instituta za proučavanje heraldike i zastava, Dejvidu Smitu, ona je takodje i jednostavna oznaka.

“Dobra zastava mora da bude lako uočljiva -- mora da se prepozna na otvorenom moru i kad se vijori na vetru. Američka zastava je prepoznatljiva iz velike daljine; čak i kad je zamotana oko jarbola prepoznajete pruge. Crveno, belo i plavo su vrlo upečatljiva vizuelna kombinacija jer postoji veliki kontrast.”

Mada u medjunarodnom pravu ne postoji odredba o obaveznom posedovanju zastave, svaka zemlja članica Ujedinjenih nacija je ima. Nacionalne zastave su relativno nova pojava i većina stručnjaka se slaže da je zastava Danske iz 1229. -- crni krst na crvenom polju - najstarija. Vitni Smit ukazuje da je američkom zastavom odstupljeno od tradicionalne heraldičke simbolike.

“Mi smo počeli bez kralja i aristokratije, bez zajedničkog jezika, bez jednoobrazne religije... Barem neka od tih karakteristika u srži je onoga na čemu se jedna zemlja temelji. U Americi su u te temelje postavljeni principi kojima se rukovodimo, i to je jako važno. Zastava koju narod smatra svojom, koja se naveliko koristi, za koju su vezani rituali, pesme, pa čak i praznik -- sve je to počelo američkom zastavom.“

Danas je značenje američke zastave mnogostruko, baš kao što je raznolik i narod koji je koristi -- za mnoge predstavlja simbol jedinstva i multietničnosti. A za neke druge -- simbolizuje zapadni imperijalizam... Dejvid Filips objašnjava da i kod Amerikanaca zastava budi raznovrsne emocije:

“Može da ih podseti na sva mesta na kojima je isticana, na važne dogadjaje koji su se ispod nje odigravali, na gradjanski rat... Može da ih navede na razmišljanje o sadašnjim vojnim pohodima... Može da ih podstakne na razmišljanje o tome šta je ta zastava značila i šta znači ljudim širom sveta, kao i onima koji su u ovu zemlju došli kao izbeglice.“

XS
SM
MD
LG