Linkovi

Robert Berd postao senator sa najdužim stažom u istoriji SAD


Profil 88-ogodišnjeg demokrate iz Zapadne Virdžinije, glasnog kritičara administracije predsednika Buša i načina na koji ona vodi rat u Iraku.

Lider senatske većine, Bil Frist, juče je prvi odao počast senatoru sa najdužim stažom u istoriji.

«Robert Si Berd, iskusni senator iz Zapadne Virdžinije, danas postaje senator sa najdužim stažom u istoriji Sjedinjenih Država. On će danas da odsluži 17 hiljada 327. dan u kancelriji i nadmaši 1885 senatora koji su počastvovali ovaj kongresni dom od 1789. On je glasao više puta od bilo kog senatora.»

Berd je nadmašio rekord senatora iz Južne Kroline, Stroma Tarmonda. Prvi put je izabran u Senat 1958, posle šestogodišnjeg služenja u Predstavničkom domu. Jedan je od najpoštovanijih glasova u Kongresu i nepokolebljivi branilac američkog Ustava. O njemu je juče govorio i senator Dik Darbin, demokrata iz Ilinoisa.

«Za senatora Berda, plemenitost je njegov prvi motiv i cilj. On nikada nije išao linijom manjeg otpora, niti je hteo da povlađuje.»

Berd je postao i jedan od najglasnijih kritičara administracije predsednika Buša – posebno u pogledu njene odluke da krene u Irak. Sam kaže da se od svih glasova koje je dao u Senatu, najviše ponosi glasom protiv davanja ovlašćenja predsedniku Bušu da krene u vojnu akciju protiv Iraka. Samo nekoliko meseci od početka rata, kada je Kongres razmatrao zahtev administracije da joj se hitno odobri 87 milijardi dolara za obnovu Iraka, Berd je zatražio od administracije da detaljno objasni kako planira da završi misiju u toj zemlji.

«87 milijardi dolara u ovom zakonskom predlogu obezbeđuje Sjedinjenim Državama mogućnost da ostanu na kursu u Iraku, u trenutku kada nam je nužno potrebna promena tog kursa. Predsednik duguje američkom narodu izlaznu strategiju iz Iraka i vreme je da je on i obezbedi.»

Berd ne okleva oštro da kritikuje administraciju kada smatra da njeni zvaničnici ne informišu zakonodavce na odgovarajući način o planovima za Irak ili rat protiv terorizma.

«Vidim aroganciju i oholost prema Kongresu. Vidim junačenje bez osnove i nespremnost da se priznaju greške.»

Berd je tokom staža u Senatu služio na brojnim važnim položajima, među kojima je i mesto lidera većine ili manjine. Bio je predsednik moćnog Odbora za budžetske troškove, u kojem i danas zauzima položaj vodećeg demokrate. Senator iz Zapadne Virdžinije kaže da u ukupnoj karijeri najviše žali što se 1964. protivio Aktu o građanskim pravima, zakonu koji je srušio barijere za crne Amerikance. U dvadesetim godinama života, nakratko je bio član Kju-kluks-klana, što je kasnije nazvao mladalačkom greškom. Iako se kreće uz pomoć dva štapa, ne pokazuje znake usporavanja. Kandidovao se za deveti mandat na novembarskim kongresnim izborima što je nezapamćeno i očekuje da će da pobedi republikanskog biznismena Džona Rejsija. U jednom nedavnom intervjuu je rekao da bi, kada bi mogao, voleo da nastavi da služi u Senatu i narednih stotinu godina, jer mu ništa nije draže od toga.

XS
SM
MD
LG