Linkovi

Objavljeni detalji obdukcije tela ubijenog teroriste u Iraku Abu Musab al-Zarkavija


Američki vojni lekari kažu da je Abu Musab al-Zarkavi živeo još skoro sat vremena pošto su bombe uništile njegovo pribežište. Američke oružane snage su saopštile da je analizom genetskog materijala potvrdjeno da je u napadu zaista poginuo Abu Musab al-Zarkavi.

Prema rečima glavnog hirurga američkih snaga u Iraku, pukovnika Stiva Džonsa, Zarkavi je preminuo 52 minute posle napada.

“Povrede pluća nisu mogle da se prežive. To ga je ubilo.”

Dr. Džons je naglasio da na Zarkavijevom telu nije bilo tragova batina ili metaka. Predstavnik koalicionih snaga general potpukovnik Vilijam Kaldvel izjavio je da je Zarkaviju ukazana hitna pomoć čim su koalicione snage prispele na mesto eksplozije 28 minuta kasnije.

“Lekarska pomoć mu je ukazana na licu mesta... Na osnovu prvog uvidjaja, zbog velike količine krvi koja je kuljala iz njegovih pluća zaključeno da neće preživeti. Bilo je očevidno da je pretrpeo teške unutrašnje povrede, ali pomoć mu ukazivana to kraja.”

Američki vojni zvaničnici kažu da je u vazdušnom napadu poginulo šetoro ljudi medju kojima i Zarkavijev duhovni savetnik, šejk Abdel Rahman. Prema rečima lekara koji se telefonski obratio novinarima, Abdel Rahman je poginuo na licu mesta.

“Mislim da je u eksploziji šejk Abdel Rahman udario glavom o zid ili tako nešto jer mu smrskana lobanja.”

Zvaničnici kažu da još uvek nisu identifikovani posmrtni ostaci još 4 osobe -- medju njima tri žene -- i da su njihova tela predata iračkim vlastima. U poruci objavljenoj preko interneta, Al Kaida u Iraku je objavila da Zarkavijevo mesto u toj organizaciji preuzima šejk Abu Hamza al-Muhadžer koji je nazvan ”pobožnim bratom koji je dugo privržen džihadu i akademskom radu.“ O njemu ništa nije poznato, a sama reč Muhadžer znači na arapskom ”doseljenik.“

XS
SM
MD
LG