Linkovi

EU: Dalji odnosi sa Crnom Gorom kao nezavisnom i suverenom državom


Evropska unija i njene zemlje članice razvijaće dalje odnose s Crnom Gorom kao nezavisnom i suverenom državom, zaključili su danas u Luksemburgu šefovi diplomatija 25 zemalja članica.

"Evropska unija odlučila je da razvija dalje odnose s Crnom Gorom kao suverenom i nezavisnom državom, uzimajući u obzir rezultat referenduma i odluku crnogorskog parlamenta o proglašenju nezavisnosti", navodi se u usvojenoj izjavi.

Nakon ove ministarske odluke zemlje članice će pojedinačno priznati Crnu Goru u skladu s međunarodnim pravom i praksom. Ministri su takođe primili k znanju odluku srpskog parlamenta, prema kojoj je Srbija pravna sledbenica državne zajednice Srbije i Crne Gore. Savet Evropske unije pozvao je Podgoricu i Beograd da nastave direktan i konstruktivan dijalog o budućim međusobnim odnosima i izrazilo spremnost da im u tome pomogne.

Sjedinjene Američke Države priznale Crnu Goru

Sjedinjene Američke Države priznale Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu. Pismo državnog sekretara Kondolize Rajs, šefu diplomatije Miodragu Vlahoviću, uručila konzul Arlin Feril. U pismu Rajs "čestita narodu Crne Gore na uspešnoj organizaciji referenduma o nezavisnosti".

U Podgorici vlada optimizam u pogledu dinamike približavanja EU

Predsednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić kazao je danas da je optimista da će Crna Gora zajedno sa Hrvatskom do kraje decenije ući u Evropsku uniju.

»Kada to govorim imam u vidu razne prednosti koje je Crna Gora već ostvarila od multietničkog društva preko mogućnosti za brz i dinamičan ekonomski razvoj, do toga da kao mali sistem nismo pretnja kapacitetima EU«, kazao je on.

Krivokapić je rekao da se crnogorsko društvo mora pripremiti da u političkim standardima, ali i demokratskim, sudskim i ekonomskim bude kompatibilno sa EU. On je naveo da je Crna Gora i sada u mnogim stvarima ispred budućih novih članova EU - Bugarske i Rumunije, uključujući dohodak po glavi stanovnika i vladavinu prava.

Predsednik Republičke referendumske komisije František Lipka ponovio je da je crnogorski referendum organizovan na miran, dostojanstven i legitiman način. Lipka je danas u Podgorici boravio u oproštajnoj poseti kod crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Lipka je istakao da je referendumski rezultat nesporan i kao predstavnik Evropske unije tim povodom preneo zadovoljstvo Brisela, saopštila je Vlada Crne Gore.

A nakon SNP i Narodna stranka odbacila je inicijativu SNS o formiranju ‘srpske liste’ za predstojeće parlamentarne izbore. Narodna stranka je ocenila da insistiranje na listi sa nacionalnim predznakom, ide na ruku crnogorskom režimu i može uticati na razjedinjavanje opozicije.

XS
SM
MD
LG