Linkovi

Profesija čistača dimnjaka u Alzasu u Francuskoj i dalje opstaje


Profesija čistača dimnjaka u Alzasu u Francuskoj i dalje opstaje, zahvaljujući profesionalnoj školi u kojoj polaznici uče sve tajne odžačarskog posla. To je jedina škola te vrste u Francuskoj.

Čišćenje bojlera i dimnjaka nije jednostavan posao. Prvi korak je klasičan – oblačenje tradicionalne uniforme.

«U Francuskoj, samo dimničari u regionu Alzasa nose ovu uniformu. Ali tu uniformu nose i u Švajcarsoj i Nemačkoj. Ona ptiče iz Pruske i nose je širom centralne Evrope», kaže odžačarski instruktor.

Kada obuku uniformu, kreću na posao. Polaznici uče o izduvnim gasovima i grejačima, koje kontrolišu uz pomoć kamere. Svake godine profesionalnu diplomu dobije 15 polaznika. Kurs može da dovede i do diplome dvogodišnje tehničke škole.

«Diploma dimničara je samo početak. Posle nje treba da dobijete zvanje, da biste mogli da radite u regionu», kaže zamenik direktora ovog instituta.

O programu kursa odlučuje regionalna vlast. Uputstva za obuku su veoma precizna. Prema njima, oni koji završe kurs će zvanično biti jedini kojima se dozvoljava da čiste sisteme za zagrevanje prostorija i vode, što je obavezno uraditi jednom godišnje.
Pre deset godina na ovom području je bilo 25 odsto više dimničarskih radnji.

«Neprekidno pokušavamo da najmimo ljude. Zaista ulažemo i napor da obučimo mlade. Uobičajeni period obuke je duži od dve godine. Pokušavamo da ih zadržimo u regionu, ali mnogi odlaze u Švajcarsku. U ovoj profesiji nema nezaposlenih, a lokalnoj firmi nedostaje oko 30 odsto ljudi», kaže Ralf Vilig.

Ipak, o bezbednosti i propisima se vodi računa više nego ikad.

«U suštini, glavni posao nam je sprečavanje nesreća kao što je gušenje ugljenmonoksidom ili požara, zbog zapušenog dimnjaka. To se međutim i dalje neprekidno događa. Vodimo računa da se poštuju bezbednosni propisi i da se sistemi za grejanje stalno održavaju», zaključuje predsednik dimničarske korporacije, Alen Belkle.

XS
SM
MD
LG