Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Bostonski “Kriščen Sajens Monitor” piše da će samoubistva trojice zatvorenika u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo, na Kubi, proteklog vikenda doneti nove teškoće administraciji predsednika Buša. Pritvorski centar u bazi u Gvantanamu bio je odabran kao pogodna udaljena prekomorska lokacija za neograničeno ispitivanje i eventualno sudjenje osumnjičenim teroristima pred specijalnim vojnim tribunalima. Medjutim, ukazuje “Monitr”, kritičari tvrde da je administracija pogrešno procenila efekte tog rešenja, pošto je oštar tretman zatvorenika doveo do žestokih kritika od strane grupa za zaštitu ljudskih prava, kako kod kuće, tako i u inostranstvu, i do sve učestalijih poziva da se centar u Gvantanamu zatvori. Samoubistvo trojice zatvorenika, će, naglašava “Monitor” samo uneti novi element hitnosti u preispitivanje antiterorističke taktike američke administracije.

“Njujork Tajms” na prvoj stranici donosi izveštaj o jednom zanimljivom izumu koji je našao neočekivanu primenu. Na osnovu poznate medicinske činjenice da sluh postepeno slabi i da odrasle osobe ne mogu da čuju zvuke visoke frekvencije, koje deca i tinejdžeri mogu da registruju, kompanija za obezbedjenje “Compound Security” iz Velsa patentirala je svoj izum, nazvan “Mosquito”, ili komarac. Njegova namena bila je - rasterivanje gomila mladih ispred radnji ili sličnih lokacija. Ideja je bila da će “Mosquito” svojom visokom frekfvencijom od 17 kiloherca nervirati tinejdžere, dok ga većina odraslih neće ni čuti. Medjutim, “Mosquito” je neočekivano našao novu i neplaniranu primenu, kao zvučni signal na mobilnim telefonima koji mogu da čuju samo mladi. Upotreba “Mosquita” se brzo širi u Americi i mnogi djaci i studenti ga sada koriste kao zvučnu najavu svojih poruka na mobilnim telefonima, koju njihovi roditelji i najveći broj nastavnika ne mogu da čuju. “Njujork Tajms” se pita da li bi “Mosquito” mogao da bude novo oružje u večitom ratu generacija, ili se možda samo radi o još jednom prolaznom fenomenu u domenu masovnih komunikacija.

U komentaru povodom svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj, “St. Louis Post Dispeč”, iz istoimenog grada u državi Misuri, kao i mnogi drugi američki listovi, primećuje da i pored činjenice da je ovo prvenstvo četvrto za redom na kojem učestvuje reprezentacija SAD I sve veće popularnosti fudbala u školama širom Amerike, taj sport nije još uspeo da dostigne profitabilnost ili gledanost vodećih profesionalnih sportova u Americi - američkog fudbala, košarke bejzbola ili hokeja na ledu. “Dispeč” citira mišljenja nekih članova američke reprezentacije I stručnjaka da bi značajniji uspeh na ovom prvenstvu verovartno doprineo daljem usponu fudbala u Americi, dok bi neuspeh značio status kvo. Autor članka ipak ukazuje da fudbal postepeno beleži uspehe u Americi. Profesionalna fudbalska liga se sastoji od 12 klubova, a sledeće godine će se proširiti i uključiti i kanadski tim iz Toronta. Pet timova već igra na stadionima koji su izgradjeni posebno za fudbal - najnoviji je upravo otvoren u Čikagu juče, a planira se izgradnja novih. Glavna tema profesionalne fudbalske lige više nije da li će se preživeti do sledeće sezone, a fudbalski poslenici i entuzijasti su uvereni da će fudbal nastaviti svoj uspon i u Americi, ali ukazuju da će to teći postepeno.

XS
SM
MD
LG