Linkovi

Koalicione snaga u  Iraku ubile sedam pobunjenika povezanih sa Al Kaidom


Koalicione snaga u Iraku ubile sedam pobunjenika povezanih sa Al Kaidom

Američka vojska u Iraku je saopštila da su u vazdušnom napadu koalicionih snaga ubijeni sedam pobunjenika povezanih sa Al Kaidom i dvoje dece. Vojska kaže da su pobunjenici imali veze sa vođama Al kaide i da su pomagali borce iz inostranstva. General-potpukovnik Vilijam Koldvel je potvrdio da su u napadu poginula i dva dečaka, starosti šest meseci i četiri godine, naglasivši da je to izuzetno nesrećna okolost i da su se dečaci našli sa pobunjenicima koji su pucali na priadnike američkih snaga.U Baladu, severno od Bagdada, u dve eksplozije je poginulo pet ljudi, dok je u bombaškim napadima u prestonici danas poginulo 16 osoba.

U Kemp Dejvidu počeo dvodnevni sastanak Buša sa najvišim savetnicima

Predsednik Buš je danas sa svojim civilnim i vojnim savetnicima pravio planove za buduću ulogu Sjedinjenih Država u Iraku, a posle razgovora je izjavio da je glavna tema bila kako pomoći Iračkoj vladi. Predsednik je rekao da je smrt teroriste Abua Musaba al-Zarkavija bila veliki udarac za Al kaidu, ali je dodao da ona neće prekinuti rat u toj zemlji. Na sastanku u predsedničkom skloništu u Kemp Dejvidu, u blizini Vašingtona, bili su najviši američki zvaničnici a uspotavljena je i video veza sa glavnim američkim komandantom u Iraku, generalom Džordžom Kejsijem i članovima nove Iračke vlade. Razgovori se nastavljaju sutra, a general Kejsi je rekao da na sastanku neće da iznosi plan o povlačenju američkih trupa, ali da tokom narednih meseci očekuje postepeno smanjenje snaga.

Gregori Šulte izrazio nadu da će Iran iskoristiti «ogromnu diplomatsku priliku»

Američki ambasador u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju, Gregori Šulte, na današnjem sastanku Upravnog odbora Agencije u Beču, izrazio je nadu da će Iran iskoristiti – kako se izrazio – «ogromnu diplomatsku priliku» da reši spor oko svog nuklearnog programa. Šulte je istakao da sada Iran treba da odgovori na ponudu međunarodne zajednice i prekine obogaćivanje uranijuma i druge osetljive nuklearne aktivnosti. Direktor Agencije, Muhamed el Baradej, obavesto je prisutne da njegovi inspektori nisu postigli veliki napredak u rešavanju problema verifikacije iranskog nuklearnog programa. Nešto ranije, portparol Iranske vlade je izjavio da njegova zemlja ima pravo na tehnologiju koju je pribavila i da neće pregovarati o svojim – kako je rekao – očiglednim i apsolutnim nuklearnim pravima.

Novi zahtevi za zatvaranje zatvora u Gvantanamu

Samoubistva tri zatvorenika u zatvoru u američkoj vojnoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi, podstakla su nove zahteve da se taj zatvor ukine. Visoka komesarka Evropske unije za inostrane odnose, Benita Ferero-Valdner, izjavila je danas da bi «Gvantanamo trebalo zatvoriti» i da je «sada prilika da se taj zahtev ponovi». Podsetimo da su se u subotu dva Saudijca i Jemenac obesili u svojim ćelijama. Jedna visoka američka zvaničnica je u međuvremenu izazvala negativn reakcije i u Sjedinjenim Državama i u Evropi, načinom na koji je branila Gvantanamo. Pomoćnica državnog sekretara za javnu diplomatiju, Kolin Grafi, u intervjuu BBC-ju je rekla da su samoubistva dobar reklamni potez. Američka vojska kaže da se u Gvantanamu nalazi više od 400 zatvorenika koji su se borili protiv Sjedinjenih Država i koji su i dalje opasni.


XS
SM
MD
LG