Linkovi

Prva poseta izraelskog premijera Ehuda Olmerta Evropi


Izraelski premijer Ehud Olmert odlazi u prvu posetu Evropi gde će se sastati sa britanskim i francuskim liderima. Najvažnije teme njegovih razogovora sa evropskim liderima biće budućnost Zapadne Obale i iranski nuklearni program.

Premijer Olmert će, tokom razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom i francuskim predsednikom Žakom Širakom, pokušati da pridobije podršku za svoj plan o unilateralnom povlačenju Izraela sa najvećeg dela Zapadne obale. U skladu sa tim planom Izrael bi anektirao velika naselja i utvrdio svoje konačne granice do 2010.godine. Olmert kaže da Palestinci nisu partner na razgovorima o miru, pošto je na izborima pobedila islamska ekstremistička grupa Hamas, koja se zalaže za uništenje Izraela:

”Nećemo pregovarati niti imati kontakte sa Palestinskom vlašću kojom dominira teroristička organizacija,“ ukazuje Olmert. Britanija i Francuska su izrazile duboke rezerve povodom tog plana. Te dve zemlje veruju da bi Izrael trebalo da se zalaže za mir putem pregovora umesto da preduzima unilateralne korake. One takodje strahuju da granice koje bi Izrael zacrtao ne bi dale Palestincima dovoljno teritorije za održivu državu.

Evropa je često veoma kritična u odnosu na izraelske akcije prema Palestincima i stoga Izrael više voli da koordiniše politku sa svojim najbiližim prijateljem - Sjedinjenim Državama. Izraelska javnost smatra Evropu pro-arapski raspoloženom, ali Ehud Olmert kaže da veruje da mu je potrebna podrška Evrope, kao i Amerike, u implementaciji njegovog plana o povlačenju. On se takodje zalaže za oštriji stav Evrope prema iranskom nuklearnom programu. Izrael je od oktobra prošle godine, kada je iranski predsednik zapretio da će zbrisati jevrejsku državu sa mape sveta, sve više uznemiren namerama Irana.
”Niko ne može da ignoriše činjenicu da, dok on govori o likvidaciji države Izrael, istovremeno nastoji da se domogne nekonvencionalnog oružja da bi gadjao ciljeve u Izraelu,“ rekao je izraelski premijer, dodavši da se nada da Sjedinjene Države i Evropa mogu da zaustave iranski nuklearni program. Ukoliko to ne bude slučaj, Izrael je jasno stavio do znanja da postoji vojna opcija.

XS
SM
MD
LG