Linkovi

Popis stanovništva u SAD pokazuje da se rasni sastav postepeno menja


Američki Biro za popis stanovništva ukazuje da će nacionalni i rasni sastav njenog naraštaja biti prilično različit od roditeljskog. U izveštaju se navodi da 49 odsto dece mlađe od 5 godina sada nije belo i pripada rasnim i nacionalnim manjinama, što potvrđuje i Vilijam Frej, demograf u Institutu «Brukings» u Vašingtonu.

«To znači da od generacije do generacije prolazimo kroz postepenu promenu. Svegaotprilike trećina stanovnika nije bela. Kada uzmemo u obzir najmlađe stanovnike, oni su naša daleka budućnost. Rekao bih da možemo da očekujemo da među mladim ljudima, otprilike polovina budu belci… možda nešto više od polovine u bližoj budućnosti», kaže Frej, čiji stav potkrepljuje i Biro za popis stanovništva. Rasne i nacionalne manjine sada sačinjavaju oko 30 odsto američkog stanovništva (od 290 miliona ljudi). Do 2050, taj procent će se povećati na oko 50 odsto.

«To nije dramatična promena, premda mnogi misle da ćemo, s obzirom na imigraciju koju imamo u Sjedinjenim Državama, odmah da postanemo hispanska zemlja ili tako nešto… to nije slučaj. Ali će se to ipak postepeno menjati», kaže Frej.

Popis ukazuje da su Hispanici deo stanovništva koji se najbrže povećava. Frej međutim kaže da to nije zbog imigracije, nego zbog toga što se hispanske familije tradicionalno uvećavaju. Azijati su po rastu na drugom mestu, ispred Afroamerikanaca i ostalih.
U Sjedinjenim Državama već ima nekoliko država u kojima je manjinsko stanovništvo prestiglo belu populaciju.

«Kalifornija, i Teksas, Nju Meksiko i Havaji, već imaju većinsku manjinu i to ima veze sa okupljanjem Hispanika i Azijata u nekim državama. Prema tome, u tim državama ćemo već moći da vidimo nagoveštaje onoga što će se u ostalim delovima Sjedinjenih Država dogoditi za četrdeset, pedeset godina», kaže ovaj demograf.

Ta promena će verovatno biti najvidljivija u političkoj areni, gde manjine iskazuju sve veću i veću snagu. Hispanske zajednice su nedavno širom Sjedinjenih Država bile veoma vidljive, prilikom izlaska na ulice na kojima su protestovale zbog imigracionog zakona koji se razmatra u Kongresu.

XS
SM
MD
LG