Linkovi

Evropski satelit “Envisat“ ima sve značajniju ulogu


Na satelitu se nalazi 9 instrumenata koji pružaju mogućnost veoma širokog spektra analize – od radara do optičkih opservacija.

Trenutno više od 1000 naučnih projekata upotrebljava satelit ENVISAT, a taj broj se svakog meseca povećava za 20 do 30 novih. U pitanju su komercijalna i javna bezbednosna itraživanja, kao i studije o atmosferskim promenama. Samo nekoiliko dana po lansiranju, ENVISAT je registrovao da je na Antarktiku došlo do lomljenja Larsenovog glečera. Helmut Rot sa univerziteta u Insbruku, u Austriji, ukazuje da je taj događaj pokazao da su glečeri mnogo ranjiviji nego što se mislilo.

ENVISAT je odigrao ulogu i u praćenju promena koje se događaju u okeanima. Ne samo što se temperatura površine mora menja, već se i nivo mora podiže. ENVISAT je omogućio naučnicima, koji proučavaju zemljinu atmosferu, da sagledaju celovitu sliku. Evropski naučnici su zahvaljujući ENVISAT-u uspeli da razviju sistem poznat kao «globalno mapiranje».

Osmatranjima obavljenim pomoću ENVISATA i njegovog prethodnika ERS-a, iznad teritorije Kine registrovano je povećanje od 50% u nivou azot-dioksida, do koga je došlo za samo 10 godina, usled ubrzane industrijalizacije. Džon Borous, sa univerziteta Bremen, u Nemačkoj, naglašava:

«Dobili smo dve veoma važne informacije – ne samo način promena, već i stepen promena iz godine u godinu. To su informacije koje se ne mogu ignorisati.»
Ne samo što pruža mogućnost najrazličitijih vrsta posmatranja, ENVISAT predstavlja napredak u odnosu na satelit ERS, a istovremeno naučnicima pruža kontinuitet. Kolekcija snimaka sa ENVISAT-a je obimna, a novi podaci sa satelita se redovno obrađuju, uz kratke napomene o načinu nastanka snimka.


XS
SM
MD
LG