Linkovi

Ministri grupe G8 upozoravaju da visoke cene energije ugrožavaju svetsku privredu


Ministri finansija grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja saoštili su na svom sastanku u Rusiji da se rast svetske privrede nastavlja, ali da ga ugrožava naglo povećanje cena nafte i gasa. Ministri su se sastali u Sankt peterburgu, u Rusiji, gde će idućeg meseca biti održan samit G8.

Ministri G8 založili su se za koordinisanu reakciju na visoke cene energije, za koje kažu da ugrožavaju ekonomski rast širom sveta. U saopštenju objavljenom krajem dvodnevnog sastanka ministri su pozvali na akciju, kako zemlje proizvodjače tako i zemlje potrošače, pošto se cene nafte drže na nivou od oko 70 dolara po barelu. Predložene mere obuhvataju povećana ulaganja u energetski sektor, efikasnije trošenje energije i izradu svetskih standarda za izračunavanje zaliha nafte. Ruski ministar finansija, Aleksej Kudrin, podvukao je to u izjavi koju je dao posle sastanka:

Kudrin je rekao da stabilnost na tržištu energenata predstavlja problem ne samo za proizviodjače nafte i gasa već i za one koji ih troše. Ministri iz Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Ital;ije, Francuske, Nemačke, Britanije i Rusije takodje su diskotovali o teškom pitanju dugo odlaganog sporazuma za regulisanje trgovine energentima izmedju Rusije i Evropske unije. Unija bi htela da Moskva potpiše povelju koja bi omogućila strana ulaganja u naftovode i gasovode, trenutno pod kontrolom gigantskog ruskog monopola Gazprom. Rusija ne pristaje na to ističući da želi slobodniji pristup investitanju u energetska tržišta zapadne Evrope. današnjem sastanku prisustvovali su i visko funkcioneri iz drugih zemalja, kao što su Australija, Brazil, Kina i Indija. Oni su izrazili protivljenje protekcionizmu i založili se za brži napredak na tekućoj rundi trgovinskih pregovora u Dohi, čiji cilj je liberalizacija trgovine robom i uslugama u poljoprivredi i industriji. Sjedinjene Države i Evropska unija našle su se pod snažnim pritiskom da smanje državne subvencije poljoprivredi za koje zemlje u razvoju kažu da pogadjaju njihove privrede. Vašington i Brisel uzvraćaju da i druge zemlje moraju da otvopre svoja tržišta za njihovu robu i usluge.

XS
SM
MD
LG