Linkovi

NATO razmatra slanje trupa kao pomoć jedinicama Afričke unije u Darfuru


Zvaničnici u sedištu NATO-a i u glavnim gradovima zemalja članica NATO-a širom Evrope i Severne Amerike razmatraju zahtev Afričke unije da se zapadni vojni instruktori razmeste sa vojnim jedinicama Afričke unije koje pokušavaju da uspostave bezbednost u sudanskoj regiji Darfur.

Generalni sekretar NATO-a Jap de hop Shefer je rekao da će se o zahtevu za širi angažman NATO-a u Darfuru diskutovati u četvrtak tokom sastanka ministara odbrane NATO-a.

”To je pozitivna reakcija na debatu u Severnoatlantskom savetu i sada nastavljamo razgovore o tom pitanju.“

Šef NATO centra za strategijske smernice, britanski pukovnik Dejvid Šort treba da sastavi detaljni plan misije ukoliko lideri NATO-a odobre zahtev Afričke unije. Pukovnik Šort kaže da Afrička unija zahteva od NATO-a da nastavi tekuću podršku misiji unije u Darfuru - odnosno prebacivanje trupa u region i iz njega, pomoć u obuci i vezama u sedištu misije. Medjutim, on ističe da su time takodje obuhvaćeni novi aspekti misije, uključujući zahtev da instruktori NATO-a rade u Darfuru u okviru jedinica Afričke unije već stacioniranih na terenu.

”Reč je zapravo o tome da li mi možemo da pomognemo jedinicima na terenu. Za to su potrebne naknadne diskusije.“

Niko u NATO-u još ne može da kaže da li će ili kada severnoatlanski savez moći da proširi svoju misiju u Darfuru, kao što je zatraženo. Medjutim, pukovnik Šort kaže da je položen temelj za političku odluku i potencijalno slanje vojnih snaga. Tokom višegodišnjeg nasilja, koje obuhvata napade paravojnih grupa na civile, poginulo je više stotina hiljada ljudi. Američka i druge vlade to nazivaju genocidom. Mirovni sporazum postignut proteklog meseca je doprineo povećanju nasilja, jer ga nisu prihvatile sve sukobljene strane. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija se složio da preuzme od Afričke unije vojnu misiju u Darfuru, ali sudanska vlada nije prihvatila taj plan. Jedan lokalni lider je izjavio za Glas Amerike, nakon sastanka sa delegacijom Ujedinjenih nacija, da gradjani neće prihvatiti trupe iz zemalja van Afrike. Snage Ujedinjenih nacija bi mogle da obuhvate afričke i ne-afričke trupe, uključujući i mogućnost da u njima učestvuju i vojnici iz nekih zemalja članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG