Linkovi

Al-Kaida u Iraku najavila da će posle ubistva Al-Zarkavija izvršiti napade velikih  razmera


Al-Kaida u Iraku najavila da će posle ubistva Al-Zarkavija izvršiti napade velikih razmera

Ogranak al-Kaide u Iraku najavio je da će posle prošlonedeljnog ubistva svog lidera Abu Musaba al-Zarkavija, izvršiti napade velikih razmera. U saopštenju ove grupe objavljenom na internetu navodi se da će budući napadi uzdrmati neprijatelja kao zemljotres i da će ga probuditi iz sna. U medjuvremenu, komandant američkih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, izjavio je u današnjim nastupima na američkoj televiziji da su američke snage spremne za eventualne buduće napade, dodavši d je al-Kaida u Iraku sada ranjiva posle ubistva svog lidera. Istovremeno, iračka policija je saopštila da je petoro Iračana ubijeno u sukobu britanskih vojnika i pobunjenika u gradu Amari, na jugu zemlje. Saopšteno je da je na britanske vojnike otvorena vatra kada su ušli u Amaru u potrazi za pobunjenicima koji su ispalili rakete na britansku vojnu bazu. Istovremeno, u eksploziji automobila bombe u Bagdadu ubijeno je četvoro ljudi.

Džordž Kejsi najavio povlačenje dela koalicionih snaga iz Iraka

Komandant američkih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, izjavio je da će se deo koalicionih snaga postepeno povući iz Iraka tokom narednih meseci. General Kejsi je rekao da očekuje da će, ukoliko iračke snage nastave da ostvaruju napredak, koalicione snage biti postepeno smanjene. On je to rekao u programu tv mreže CBS uoči sutrašnjeg sastanka predsednika Buša sa svojim glavnim savetnicima o američkoj strategiji u Iraku. Predsednik je rekao da će analiza njegovih bezbednosnh savetnika i vojnih komandanata pomoći da se donese odluka o tome kada bi američke snage mogle da budu povučene iz Iraka. General Kejsi, medjutim, nije rekao da li će predsedniku Bušu predložiti da američke snage u Iraku budu smanjene.

Vuterič: Moja jedinica nije namerno ciljala civile u Haditi

Američki narednik koji je predvodio marince tokom incidenta u Haditi u Iraku prošle godine kada je ubijeno 24 civila, izjavio je da njegova jedinica nije namerno ciljala civile. Prema pisanju Vašington Posta, narednik Frenk Vuterič rekao je svom advokatu da nije bilo namere da se taj incident prikrije i da se njegova jedinica pridržavala pravila vojne službe. Advokat Nil Paket, koji zastupa narednika Vuteriča u istrazi oko incidenta u Haditi, rekao je da su marinci opiali incident kao pretragu od vrata do vrata sa lošim završetkom zbog haotičnog okršaja sa pobunjenicima. Njihova verzija suprotna je verziji Iračana u Haditi koji tvrde da su marinci namerno ubili nenaoružane muškarce, žene i decu nakon što je u eksploziji bombe ubijen jedan marinac.

XS
SM
MD
LG