Linkovi

Svetska banka zauzela novi stav prema globalizaciji


Organizacija, najpoznatija po davanju kredita i pomoći zemljama u razvoju, sada ulazi u svet prodaje na malo – nudeći kafu i predmete ručne izrade, da bi promovisala socijalno odgovornu trgovinu.

Rima Nanavati je ekonomski direktor SEWA-e, najvećeg sindikata samozaposlenih žena u Indiji.

«Imamo i proizvode od tekstila, kao što su krevetski prekrivači, posteljno rublje, ali i predmete kao što su novčanici, torbe, tašne», kaže ona.

Ali ono što izdvaja ovu radnju su oni koji je vode – službenici globalne organizacije poznate pod imenom Svetska banka. Harold Rozen, direktor projekta u Međunarodnoj finanijskoj korporaciji Svetske banke, koja će da nadgleda ovu novu trgovinsku operaciju, kaže da je cilj «Pangee» da promoviše socijalno odgovornu trgovinu u svetu.

«To je za nas i dobar način da uđemo u nova partnerstva koja mogu da nam pomognu da efikasnije radimo. Vrlo smo uzbuđeni i to je zaista dobar način da postanemo aktivniji članovi zajednice u razvoju», kaže Rozen.

Svetska banka, koja je često bila meta demonstranata koji kritikuju njenu politiku slobodnog tržišta u zemljama u razvoju, kaže da će «Pangea» pomoći da se odagna utisak «da je sve u vezi sa globalizacijom loše za sirotinju».

Pjer Tami, osnivač «Hagara», švajcarske neprofitne organizacije koja pomaže narkomanima i ženama koje su žrtve seksualne trgovine robljem, kaže da projekat daje ljudima koje je društvo odbacilo priliku da zarade za dostojan život.


«Ovim se zaista daje dostojanstvo ženama za koje se smatra da su bezvredne, jer su gurnute na ulicu da se bave prostitucijom. One su prodate za nekoliko dolara, a sada im se pruža prilika da prave ove stvari i zarade za život», kaže Tami.

«Pangei», koja je dobila ime po ogromnoj kontinentalnoj masi za koju naučnici pretpostavljaju da je postojala pre nego što se razdvojila na kontinente, treba globalno snabdevanje da bi mogla da se podvrgne redovnim inspekcijama i potpiše obavezu da će proizvoditi robu bez učešća dečjeg rada, nezdravih radnih uslova i zagađenja životne sredine.

XS
SM
MD
LG