Linkovi

Predsednik Buš: Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će pokrenuti akciju protiv Irana


Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da je Iran proteklih dana počeo nov proces obogaćivanja uranijuma – u trenutku kada je primio detalje novog diplomatskog pokušaja da se prekine spor sa Teheranom.

Predednik Buš je izjavio da vlada u Teheranu raspolaže nedeljama, a ne mesecima, za pripremanje odgovora na najnoviju ponudu Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika. Iznevši ponudu za susret sa Iranom ako ta zemlja pristane da prekine obogaćivanje uranijuma, predsednik Buš je rekao da taj potez predstavlja promenu taktike, a ne strategije Sjedinjenih Država. Iran je prethodno rekao da će da prekine obogaćivanje uranijuma i da će to moći da se proveri. Američki predsednik je istakao da je sada trenutak da se vidi da li će vlada u Teheranu to i da učini.

«Ako oni odluče da to učine na način koji ne može da se potvrdi, to će morati da ima posledice. Mi sa svoje strane moramo biti svesni da je hitno da im zajedno uputimo takvu poruku.»

Predsednik je o tome govorio posle razgovora sa danskim premijerom, Andersom Fogom Rasmusenom, koji je izjavio da je zadovoljan što se Vašington pridružio evropskim saveznicima u pripremanju jedinstvenog paketa predloga Teheranu.

«Sada od Iranaca zavisi da li će da iskoriste ovu priliku.»

Tokom molitve u Teheranu, tvrdokorni sveštenik, ajatola Ahmed Džanati, rekao je da bi Iran trebalo da nastavi da obogaćuje uranijum i da je američko-evropski paket povlastica – kako se izrazio – «dobar za njih», ali ne i za Iran. Detalji tog paketa još nisu objavljeni, ali se smatra da obuhvataju podršku za prijem Irana u Svetsku trgovinsku oprganizaciju, pomoć u izgradnji nuklearne elektrane i suspenziju dela američkih trgovinskih sankcija zbog kojih Iran ne može da kupi rezervne delove za sve stariju flotu aviona proizvedenih u Sjedinjenim Državama. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da je Iran proteklih dana započeo novi proces obogaćivanja uranijuma.


XS
SM
MD
LG