Linkovi

Manučer Motaki izjavio da bi Iran mogao da uputi kontra ponudu


Manučer Motaki izjavio da bi Iran mogao da uputi kontra ponudu

Ministar inostranih poslova Irana, Manučer Motaki izjavio je da bi njegova zemlja mogla da uputi kontra ponudu, kao odgovor na međunarodni paket olakšica, koji je Teheranu ponuđen da bi organičio svoje nuklearne aktivnosti. Motaki je istakao da Iran proučava predlog koji su sastavile pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinenih nacija i Nemačka, i da bi se moglo dogoditi da predloži neke amandmane, koje bi onda trebalo da prouče evropski pregovarači. Predsednik Bš je izjavio da Iran ima nedelje, a ne mesece da odgovori na ponudu i upozorio da će Savet bezbednosti reagovati ukoliko Iran ne prekine svoj program obogaćivanja uranijuma.

Tri dana posle smrti Al-Zarkavija u Iraku nastavljeno nasilje

Tri dana posle smrti terorističkog vođe Abu Musaba al-Zarkavija, u Iraku se nastavlja nasilje. Zvanični su saopštili da je u dva bombaška napada u prestonici Bagdadu poginulo najmanje osam ljudi. Prva bomba eksplodirala je na prepunoj pijaci i usmrtila je tri osobe, a policija je saopštila da su njeni pripadnici bili meta napada. Nekoliko sati kasnije, u eksploziji automobila-bombe, u centru Bagdada, poginulo je još petoro ljudi. U međuvremenu, američk vojska je saopštila da je jedan američki vojnik juče poginuo u patroli zapadno od Kirkuka, dok je drugi ranjen. Istovremeno, ovde u Sjedinjenim Državama, «Njujork Tajms» je objavio da je američka vojska do sada platila blizu 20 miliona dolara na ime kompenzacije za smrti iračkih civila, koji su se slučajno našli na udaru dok traju borbe protiv pobunjenika. Navodeći cifre koje se nalaze u nedavnom izveštaju Sekretarijata za odbranu, koji je podnet zakonodavcima, «Njujork Tajms» dodaje da su više od devet miliona te sume isplatili marinci koji se bore u provinciji Anbar. U izveštaj međutim nije uključeno 38 hiljada dolara, koliko je isplaćeno porodicama i do 24 Iračana, koje su marinci navodno ubili u Haditi prošlog novembra. Tak slučaj je trenutno pod istagom vojnih vlasti.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_palestinians_Mahmoud_Abbas_10jun06_eng_210.jpg" width=180 align=right vspace=2 border=0>Abas odredio 26. jul kao datum održavanja referenduma

Palestinski predsednik Mahmud Abas odredio je 26. jul kao datum održavanja referenduma o državnom statusu, kojim bi implicitno bilo priznato pravo Izraela na postojanje. Premijer Ismail Hanije iz vladajućeg Hamasa, pozvao je Abasa, koji je iz rivalskog pokreta Fatah, da odustane od referenduma. Inače, Abas je datum referenduma saopštio samo nekoliko sati pošto je oružano krilo Hamasa ispalilo rakete na Izrael, prvi put posle više od godinu dana. Nije javljeno a ima žrtava, ali se ogranizacija Brigade al-Kasam zarekla da će napada biti još, uključujući i bombaše samoubice u izraelskim gradovima. Brigade al-Kasam su saopštile da prekidaju nezvanično primirje posle jučerašnjih izraelskih napada u kojima je poginulo deset Palestinaca – trojica ekstremista i sedmoro civila, među kojima je bilo i dece. Predsednik Abas osudio je ubistva i proglasio trodnevnu žalost. Istovremeno, vođa južne izraelske komande general Joav Galant izrazio je žaljenje zbog civilnih žrtava, ali i dodao da je dužnost Izraela da se zaštiti od palestinskih raketnih napada.

Avion južnokorejske aviokompanije “Ejžana Erlajnz“ bezbedno sleteo u Seul

Avion južnokorejske aviokompanije "Ejžana Erlajnz»(Asiana Airlines) koji je prevozio više od 200 putnika, bezbedno je sleteo u Seulu iako je u naletu grada teško oštećena pilotska kabina. Avion je leteo od ostrva Čeju ka prestonici Seulu, kada je grad oštetio radar na avionu i razbio staklo pilotske kabine. Kako je staklo na Erbasovom pilotskom kokpitu napravljeno od čvrstog stakla, ono se nije rasprslo pod udarom grada ali je bilo gotovo nemoguće videti kroz njega. Uz to,zbog onesposobljenog radarskog sistema, piloti su morali da ručno upravljaju avionom prilikom sletanja. Medju putnicima je bilo 177 učenika osnovnih škola koji su krenuli na ekskurziju. Niko od putnika nije povredjen a aviokompanije je saopštila da će pilotu i kopilotu zbog bezbednog prizemljenja aviona biti uručene nagrade.

Ministri inostranih poslova Grčke i Turske razmotrili mere izgradnje poverenje

Ministri inostranih poslova Grčke i Turske, Dora Bakojanis i Abdulah Gul na sastanku u Istanbulu razmotrili su mere izgradnje poverenje, u nastojanju da se ublaže napetosti izmedju njihovih zemalja. Mere obuhvataju i otvaranje specijalne telefonske linije za komandante grčkog i turskog vazduhoplovstva. Taj potez dogovoren je nakon što su se grčki i turski borbeni avioni sudarili iznad Egejskog mora što je dodatno podgrejalo tenzije izmedju Atine i Ankare. Grčki pilot j poginuo u sudaru, dok je turski povredjen. Abdulah Gul takodje je izjavio da je jedan turski vojni zvaničnik pozvao svog grčkog kolegu da poseti Tursku.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_russia_g8_kudrin_snow_10jun06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Ministri finansija Grupe 8 ocenili su da svetska ekonomija raste

Ministri finansija Grupe 8 ocenili su da svetska ekonomija raste, ali da taj rast ugrožavaju nestabilne cene energije. U saopštenju objavljenom na kraju sastanka u Sankt Petersburgu u Rusiji, ministri G8 obećali su da će se boriti protiv protekcionizma, i promovisati slobodnu trgovinu. Oni su takodje pozvali da se što pre načini napredak kako bi se okončala Doha runda trgovinskih pregovora. Ministri finansija članica G-8 ponovo su pozvali na pojačanu saradnju zealja proizvodjača i uvoznica energije, i založili za veću tržišnu transparentnost. Oni su takodje apelovali na bogate države da preduzmu korake kako bi pomogli siromašnim nacijama i zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG