Linkovi

Mona Liza donosi još jednu zagonetku


Neki kažu da je reč o autoportretu prerušenog Leonarda da Vinčija. Drugi misle da je naslikao svoju majku, ali većina istoričara umestnosti slaže se da je reč o Lizi, nevesti italijanskog bogataša iz 16. veka najpoznatijoj domaćici u istoriji.

Žena kojoj je pevao serenadu Net King Kol... čuvar tajnih tragova u «Davinčijevom kodu» ... sa enigmatičnim osmehom koji je prevazišao okvire likovnih umetnosti ... Mona Liza donosi još jednu zagonetku ... kako je zvuča njen glas?

«Ja sam Mona Liza» kaže ona «Moja priča je obavijena misterijom». To je glas koji je za Majkrosoft u Japanu izradio u svojoj laboratoriji stručnjak za zvuk – Macumi Suzuki, nakon što je prvo uradio model njene lobanje i iskoristio proporciju prstiju da proračuna njenu visinu.

Ja sam žena sa najvoljenijim i tajanstvenijim osmehom na svetu. Suzuki tvrdi da je postigao tačnost od 90% ali lingivstičarka Liza Dejvidson nije ubedjena u to.

«Ne mislim da možemo da odredimo tonalitet glasa na osnovu tih stvari. To nije nešto što možete izmeriti na osnovu slike».


XS
SM
MD
LG