Linkovi

Danas vam predstavljamo rubriku «Sinemania»


Narednih nedelja ćemo se, kroz top liste pet najboljih, po izboru filmskih kritičara– podsećati na neke od magičnih trenutaka starije i novije kinematografije. Počinjemo sa pet filmskih parova koje odlikuje specijalna hemija na filmskom platnu.

Na petom mestu su Majls i Merilin, koje glume Džordž Kluni i Ketrin Zeta Džons u filmu “Zavedi me, razvedi me” odnosno “Intolerable Cruelty.” Ona juri bogte muževe, on je advokat ženskaroš, a oboje žele da profitiraju na njenom razvodu. Dok se suprostavljaju jedno drugom, izmedju Klunija i Zete-Džons sevaju varnice, a ono što sledi je romansa, komedija, seksualna tenzija i naravno – hemija. Bilo da je reč o požudi, strasti ili besu, Majls i Merilin stalno pokušavaju da manipulišu i nadigraju jedno drugo. Njihovo odnos, mešavina ljubavi i mržnje na filmskom platnu stvara hemiju koja im je donela peto mesto na našoj listi.

Četvrto mesto zauzimaju Džek i Rouz, ljubavnici zle kobi koji se upoznaju na “Titaniku” Džejmsa Kamerona. U “Titaniku” glavne uloge tumače kandidati za Oskara Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet. Njihovo osećajno tumačenje Džeka i Rouz udahnulo je život tragičnoj priči. Publici nije promakla njihova hemija u ovoj sceni.

Treća pozicija pripada Džeku Nikolsonu i Dajen Kiton zbog njihove hemije u sofisticiranoj romantičnoj komediji “Samo ne ti”. Nikolsonov lik u filmu, Heri Senborn, je pravi plejboj čiji libido ne odgovara njegovim godinama. Za vreme romantičnog vikenda sa novom devojkom Marin u kući njene majke u Hemptonu, Heri dobija bolove u grudima. Merinina majka Erika Beri, koju glumi Dajen Kiton, prinudjena je da ga neguje. Heri uskoro počinje da oseća bol u grudima sasvim druge prirode, i tu se radja hemija.

Na drugom mestu je hemija izmedju legendarnih Hemfrija Bogarta i Ingrid Bergman u filmu “Kazablanka.” Klasična priča o ljubavi i gubitku sadrži neke od najpotresnijih cena u istoriji filma. Glavni junak Oskarom ovenčanog filma je Amerikanac u egzilu Rik, koji je za vreme II svetskog rata vlasnik najpopularnijeg noćnog kluba u Kazablanki. Kada Rik upoznaje lidera Pokreta otpora Lasla, ispostavlja se da je Laslo u grad stigao sa Ilsom, Rikovom starom ljubavi. Sledi priča o špijunaži, tajnama i odlukama koje menjaju život dok se ponovo budi stara ljubav, a zbog toga su Rik i Ilsa na drugom mestu naše liste najbolje hemije na filmskom platnu.

Na prvom mestu, zbog hemijske reakcije i svega što je usledilo, je vatrena filmska romansa izmedju “gospodina i gospodje Smit”. U filmu Bred Pit i Andjelina Džoli glume muža i ženu, koji se dosadjuju u svom braku dok ne otkriju da su oboje plaćene ubice koje rade za suprostavljene kompanije. Dok su Džon i Džejn Smit na početku naizgled običan par iz bogatog predgradja, u običnom, beživotnom braku, njihove tajne uskoro izlaze na površinu. A kada istina izadje na videlo, oboje žele da likvidiraju jedno drugo. Uprkos tome što su neke seksi scene izbrisane iz filma da bi u Americi dobio potrebnu klasifikaciju, Bred i Andjelina su ipak “zapalili” filmsko platno. Oni su čak osvojili nagradu po izboru tinejdžera za najbolju filmsku tuču.

A gledajući film, jasno je i zašto. Sada, posle svega što se dogodilo u njihovim privatnim životima, znamo da je njihova filmska hemija bila stvarna. Zato su gospodin i gospodja Smit prvi na listi najbolje hemije na filmskom platnu.

XS
SM
MD
LG