Linkovi

Lov na Osamu bin Ladena se nastavlja


Eliminaciju Abu Musaba al-Zarkavija Pakistan je nazvao značajnim dogadjajem u globalnom ratu protiv terorizma. Medjutim, vodji Al Kaide, Osami bin Ladenu, još se nije ušlo u trag uprkos nastojanjima američkih, afganistanih i pakistanskih snaga.

Pakistan i Avganistan smatraju Zarkavijevu smrt velikom pobedom u ratu protiv terora. Medjutim, u pismenom saopštenju koje je danas -- kako se tvrdi -- objavio vodja afganistanskih talibana, mula Mohamed Omar, kaže se da Zarkavijeva smrt neće oslabiti borbu protiv ”krstaških snaga.“ Američke, afganistanske i pakistanske snage tragaju već skoro pet godina za vodjom Al Kaide Osamom bin Ladenom i njegovim saradnicima, medju kojim je i mula Omar. Vojni analitičar, bivši general pakistanskih oružanih snaga Talat Masud, kaže da će vest o Zarkavijevoj smrti u najmanju ruku otežati napore da se pronadju bin Laden i njegovi sledbenici.

”Neće uticati na operacione aspekte Al Kaide u ovom delu sveta... njihova sumnjičavost će se povećati i postaće pažljiviji.”

Prema generalu Masudu, bin Laden i njegovi bliski saradnici već čine sve da bi izbegli zamku. Bin Laden ne koristi ni satelitski telefon ni kompjuter, a sa svetom komunicira isključivo pisanim porukama koje prenose kuriri. Potraga za Osamom bin Ladenom obavljva se uglavnom u zabačenim plemenskim regionaima na granici izmedju Afganistana i Pakistana. SAD imaju oko 2300 vojnika u Afganistanu i većina njih je angažvana u traganju za pripadnicima Al Kaide i talibna. S druge strane granice, Pakistan ima preko 80 hiljada vojnika čiji je zadatak da uhvate sve one koji umaknu američkim snagama. Pakistnaski vojni zvaničnici kažu da su zarobili preko 700 pripadnika Al Kaide, medju kojima ima i nekoliko bliskih bin Ladenovih saradnika. Medjutim, sam bin Laden je za sada neuhvatljiv. Za razliku od Zarkavija, koji je voleo da bude u centru pažnje javnosti, najtraženiji svetski terorista se kloni svakog kontakta sa spoljnim svetom.

XS
SM
MD
LG