Linkovi

Predsednik Buš izjavio da smrt teroriste Abu Musaba al-Zarkavija neće zaustaviti nasilje u Iraku


Predsednik Buš je na sastanku sa danskim premijerom Andersom Fogom Rasmusenom takodje rekao da je prerano da se prosudi da li će iračke snage bezbednosti krajem iduće godine biti u stanju da preuzmu kontrolu nad sopstvenom zemljom.

Američki predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog Zarkavijeve smrti i rekao da se ponosi američkim snagama koje su briljantno delovale da bi se taj terorista priveo pravdi.

”Eliminacija Zarkavija je veliki udarac za Al Kaidu. To medjutim ne znači kraj rata, ni kraj nasilja. Ali, ona će svakako u tome pomoći.”

Posle sastanak sa danskim premijerom Andersom Fogom Rasmusenom, predsedndik Buš je rekao da ne želi da Amerikanci zaključe da se rat u Iraku može osvojiti smrću jedne osobe, bez obzira na to što je Zarkvavijeva smrt veliki uspeh.

“Siguran sam da će Al Kaida pokušati da se regrupiše i da nastavi da ubija kako bi pokazala da nije izgubljena. Takodje znam da u Iraku ima kriminalnih elemenata i gnevnih ljudi koji će pokušati da zaustave narpedak vlade. Nastaviće da vrše bombaške napade. Problem sa kojim smo suočeni u ovom ratu je u tome što oni jednostavno odluče da ubiju nedužne ljude u bombaškim napadima i to već izgleda kao da pobedjuju.“

S druge strane, ukazao je predsednik Buš, potrebno je da se dese velike stvari, kao izbori ili Zarkavijeva smrt, da bi se pokazalo da koalicione snage ostvaruju uspeh. Američki predsednik je upozorio da Iraku još uvek predstoje teški dani i da neprijatelj poseduje mogućnost da na malim ekranima pokaže da seje smrt i uništenje. Predsednik Buš i premijer Rasmusen sastali su se u predsedničkom opdmaralištu Kemp Dejvid, nadomak Vašingtona, radi razgovora o Iraku gde Danska ima oko 500 vojnika. Premijer Rasmusen je izjavio da mu je novi rački premijer Nuri al-Maliki rekao da optimistički gleda na mogućnost da iračke snage preuzmu kontrolu nad bezbednošću svoje zemlje krajem 2007. Rasmusen je izrazio zabrinutost zbog izveštaja da su američki marinci ubili 24 nenaoružana civila u mestu Hadita i izjavio da takve tvrdnje štete nastojanjima koalicije i vredjaju njena načela.

“Ukoliko se tvrdnje o dogadjajima u Haditi pokažu tačnim -- taj čin svakako nije ono za šta se zalaže koalicija, Amerika i Danska. Naprotiv, u Iraku smo radi slobode, demokratije i poštovanja ljudskih prava i, naravno, naše ponašanje mora da bude u duhu tih osnovnih principa.”

Danski premijer Rasumusen je rekao da mu je predsednik Buš pružio uveravanja da će istraga biti sprovedena i ako se pokaže da je zločin počinjen, počinioci će biti ktrivično gonjeni.

XS
SM
MD
LG