Linkovi

U SAD odobrena vakcina protiv raka grlića materice


Ljudski virus papilome -- skraćeno HPV -- spada u viruse veneričnih bolesti koji se najbrže širi u svetu medju tinejdžerkama i ženama ranih dvadesetih godina. Kod 70 do 90 odsto njih infekcija ne uzrokuje ozbiljne probleme, ali zato kod ostalih dovodi do raka grlića materice koji je drugi po učestalosti uzrok smrti medju ženama širom sveta. Raku grlića materice podlegne godišnje preko 300 hiljada žena. Prilikom kliničkih istraživanja ustanovljeno je da je vakcina -- nazvana Gardasil koju će prozvoditi farmaceutska kompanija Merk -- delotvorna u 100 odsto slučajeva jer kod već inficiranih žena spečava rak. Dajan Harper, vodja tima koji je vršio klinička ispitivanja vakcine, kaže da je Gardasil najefikasniji u borbi protiv najopasnijih vidova tog virusa, HPV 16 i 18, i da je izgleda deltovaran i u borbi protiv dve dodatne podvrste.

“Vakcina je delotvorna protiv dve vrste virusa i može da zaštiti žene od još dve vrste, a to znači da nudi zaštitu od preko 80 odsto uzročnika raka grlića materice.”

Američka uprava za kontrolu hrane i lekova odobrila je vakcinu za starosnu grupu od 9 do 26 godina. Ta odluka je u Americi izavala kontroverzu jer mnogi ljudi smatraju da vakcini za sprečavanje veneričnih bolesti nema mesta u -- pedijatriji. S druge strane, Ričard Haupt iz kampanije Merk ukazuje da su istraživanja pokazala da je vakcina najdelotvornija ako se da ženama više godina ne pre nego što stupe u polne odnose. On ukazuje da je vrlo kritično da se vakcina da u što ranijem uzrastu radi razvoja odbrambeniog mehanizma pre izloženosti opasnim vrstama virusa HPV. Farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn takodje radi na razvoju vakcine protiv raka grlića materice i očekuje se da će uskoro zatražiti dozvolu za njenu proizvodnju.

XS
SM
MD
LG