Linkovi

Američki Kongres pozdravio vest o pogibiji Abu Musaba Al Zarkavija


Zakonodavci su, reagujući na vest o smrti Zarkavija, pohvalili američke vojne snage i izrazili nadu da bi takav razvoj dogadjaja mogao da pruži novoj iračkoj vladi i narodu novu šansu za mir. U Predstavničkom domu, svi koji su izašli za govornicu, opisali su Zarkavija kao krvoločnog teroristu odgovornog za brutalna ubistva Iračana i stranaca. Majk Pens je republikanac iz države Indijane.

»Ja odajem priznanje američkim i iračkim snagama za njihovu fantastično obavljenu akciju. Vodeći neprijatelj mira u Iraku je mrtav. Abu Musaba Al Zarkavija više nema, pustimo slobodu da zavlada u Iraku».

Lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, razgovarao je sa novinarima.

«Uklanjanje teroriste Zarkavija predstavlja još jednu važnu prekretnicu za irački narod i globalni rat protiv terorizma. To je važan opipljiv uspeh, i Amerikanci su danas , mislim, mnogo bezbedniji».

Druga reakcija došla je od lidera demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa, Nensi Pelosi, koja je pohvalila američke snage što su pronašle Zarkavija isto kao i popunu mesta na čelu dva veoma važna resora u iračkoj vladi.

»Pozdravljam napore američkih snaga koje su neumorno radile kako bi ušle u trag teroristi Zarkaviju. Njegova pogibija i imenovanje iračkih ministara odbrane i unutrašnjih poslova trebalo bi da približe dan kada će Iračani preuzeti odgovornost za svoju bezbednost , da bi se američke snage vratile kući,» rekla je Pelosi.

I dok su u Kongresu izrečene brojne pohvale nastojanjima američkih vojnih i bezbednosnih snaga koja su dovela do vazdušnog udara i pogibije Zarkavija, pojedini zakonodavci iskoristili su priliku da obnove pozive za plan o povlačenju američkih snaga iz Iraka.

Upitana da nisu prerane najave da bi uklanjanje Zarkavija moglo da ubrza povlačenje američkih snaga, Nensi Pelosi je rekla da bi to trebalo posmatrati u vezi sa imenovanjem iračkih ministara unutrašnjih poslova i odbrane. Slično je reagovao i lider republikanske većine u Senatu, Bil Frist, rekavši da su oba dogadjaja važni koraci napred. Frist je dodao da je, iako problemi i dalje postoje, optimističniji nego ikada da se slobodan i stabilan Irak može ostvariti.

XS
SM
MD
LG