Linkovi

Prirodni sastojci voća mogu da pomognu u sprečavanju raka, srčanih oboljenja i osteoporoze


Svi znaju da je zdravo jesti voće, ali u narednom prilogu bavimo se beneficijama voća nešto određenije. Saradnica "Glasa Amerike", Rozen Srkibl, beleži da nekoliko studija ukazuje da prirodne komponente u voću mogu da pomognu u sprečavanju srčanih oboljenje, raka i osteoporoze.

Nacionalni institut za zdravstvo preporučuje da se dnevno konzumira šest porcija voća i povrća. Profesor Geri Stoner sa Državnog univerziteta u Ohaju želi da kupine budu na vrhu te liste. On je upravo objavio studiju kojom je utvrdjeno da su pacovi, koji su jeli dosta kupina imali manje malignih tumora od onih koji nisu jeli kupine, maline, ribizle, brusnice i slično voće.

”Smanjenje kancerogenih tumora u jednjaku i debelom crevu je bilo izmedju 40 i 60 posto, dok je smanjenje raka u oralnoj duplji bilo oko 50 posto. To je najbolji rezultat koji smo imali od bilo kog čistog sastojka,“ objašnjava Geri Stoner.

Kupine sadrže vitamine, minerale i druge vredne korisne sastojke za koje se zna da sprečavaju rak.

”Sada znamo da su kupine maline i brusnice uticale na metabolizam karcinogena s tim da je krajnji rezultat manja genetska šteta. Oni to čine smanjenjem stope pre-malignih i pre-kancerogenih ćelija i takodje stimulišu nestanak tih ćelija, a ne njihov rast", dodaje profesor Stoner.

Maline, kupine i brusnice inhibiraju formiranje krvnih ćelija u kancerogenim tumorima, što retardira njihov rast. Stoner kaže da je njegova istraživačka grupa počela probni tretman ljudi time što se fokusirala na pred-kancerogeno tkivo u jednjaku, usnoj duplji i debelom crevu, gde se ta jedinjenja mogu absorbovati najefikasnije.

Stoner ističe da je klinički proces u suviše ranoj fazi da bi se moglo pričati o bilo kakvim otkrićima, medjutim, se nada da će rezultati pokazati isti zaštitni efekat, koji je otkriven u slučaju studija sa životinjama. A hemičar Daršan Keli sa istraživačkog centra "Western Human Nutrition" iz mesta Dejvis u Kaliforniji, kaže da je njegovo istraživanje sa trešnjama možda pružilo nadu onima koji pate od artritisa i drugih inflamatornih bolesti.

U okviru njegovog istraživanja zdravi volonteri su jeli oko 45 trešanja dnevno 28 dana. Tokom tog perioda Kelijev tim je studirao specifične biomarkere u njihovoj krvi i urinu u vezi sa inflamatornim bolestima. Do kraja četvrte nedelje istraživači su izvestili da su ti markeri opali za 18 do 25 odsto. On ističe da je jedan od najvažnijih bioloških markera protein CRP, koji proizvodi jetra i koji se rapidno povećava tokom upale zglobova. Keli dodaje da će sledeći korak biti ponoviti istu studiju sa onima koji su ili preterano gojazni ili su izloženi većem riziku od srčanih oboljenja ili već imaju povećani nivo CRP-a, kako bi se videlo da li trešnje smanjuju rizik od kardiovaskularnih i inflamatornih oboljenja.

U medjuvremenu, istraživači sa Teksaškog univerziteta A&M vam poručuju: pijte sok od pomorandže i grejpfruta, jer regularna konzumacija tih napitaka povećava jačinu i gustinu kostiju:

”Utvrdili smo da oba ta napitka povećavaju anti-oksidantne aktivnosti koje promovišu gustinu kostiju“.

Ti anti-oksidanti - vitamini, minerali i jedinjenja koja se nalaze u prirodi -efikasni su u sprečavanju raka, srčanih oboljenja i moždanog udara. Oni pak nisu sigurni, koje jedinjenje direktno utiče na jačanje kostiju, ali podozrevaju da je to limonoid koji je fokus nekoliko studija, jer ima potencijal da spreči različite bolesti kod ljudi. To jedinjenje će biti fokus i naredne faze ove studije.

XS
SM
MD
LG