Linkovi

Ramsfeld: Ne očekujem pogoršanje bezbednosti na Kosovu


Ministri odbrane NATO-a na današnjem sastanku u Briselu usvojili su nove smernice koje će im omogućiti da simultano rasporede i do osam svojih misija u različitim delovima sveta.

Portparol saveza izjavio je da će te promene omogućiti planiranje vojnih odgovora na niz manjih regionalnih sukoba, umesto jednog velikog rata. U toku razgovora, na kojima su razmotrena i aktulena pitanja Balkana, uključujući i situaciju na Kosovu, ministri su izrazili spremnost da prošire svoju misiju u Avganistanu, uprkos intenziviranom nasilju pobunjenih Talibana.

Članice NATO-a već su usvojile plan o povećanju broja svojih vojnika u Avganistanu sa devet na 16 hiljada. Dodatne snage iz Britanije, Kanade i Holandije biće razmeštene na nemirnom jugu Avganistana do kraja jula. Nemački ministar odbrane, Franc Jozef Jung, najavio je da bi NATO sistem kombinovanja bezbednosnih operacija i poslova rekonstrukcije trebalo da do kraja ove godine bude proširen i na istočni Avganistan.

Britanski sekretar za odbranu, Des Braun, izrazio je zadovoljstvo što na sastanku učestvuje njegov avganistanski kolega Abdul Rahim Vardak. On je takodje preneo novinarima da će jedna od tema razgovora biti transformacija NATO-a uoči predstojećeg samita u Rigi u novembru.

A kada je reč o regionu Balkana, ministri odbrane NATO-a istakli su da će taj savez ostati angažovan u procesu rešavanja statusa Kosova, i zatražili od Beograda i Prištine "konstruktivan i fleksibilan stav" u tom procesu.

Američki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, izjavio je da ne očekuje pogoršavanje bezbednosne situacije na Kosovu ali je podvukao da su, zahvaljujući sprovedenim promenama komandne strukture i organizacije, koje je sproveo general Džejms Džons, snage KFOR-a "mnogo bolje pripremljene za eventualne teškoće". Ramsfeld je takodje izjavio da su se svi ministri u raspravi saglasili sa načelom da su "zajedno došli i da će zajedno otići sa Kosova".

Ministri NATO-a danas su u Briselu takodje podvukli značaj sprovodjenja standarda na Kosovu i podržali aktivnosti Kontakt grupe i specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija, ukazujući na potrebu da Beograd i Priština "zajedno rade" sa Ahtisarijem na postizanju trajnog rešenja, koje će pospešiti bezbednost i stabilnost Kosova i čitavog regiona.

XS
SM
MD
LG