Linkovi

Pregled američke štampe: Homoseksualni brakovi, kazne za medije, astma i klonirana mačka


Odbacivanje ustavnog amandmana za zabranu homoseksualnih brakova jedna je od važnijih domaćih vesti na prvim stranicama današnjih izdanja. Iako je većina država zabranila sklapanje brakova izmedju osoba istog pola, kaže "Vašington Post", republikanci u Senatu nisu se usudili da zagaze u ovo politički rizično polje. Kako dodaje list "Vašington Tajms", ova odluka predstavlja udarac za predsednika Buša i republikanske lidere, koji su se nadali da bi usvajanje amandmana obnovilo poverenje u njihovu stranku.

Druga domaća tema koja privlači pažnju jeste odluka Predstavničkog doma da znatno poveća novčane kazne za nepristojnosti u medijima. "Los Andjeles Tajms" piše da usvojeni zakonski predlog predvidja desetostruko povećanje kazni za golotinju, nepristojnosti i seksualne aluzije. Za pojedinačni prekršaj kazna može da iznosi i 325 hiljada dolara. Ali kako piše "Los Andjeles Tajms", predlog se ne odnosi na programe koji se prate preko kablovske i satelitske televizije, ili preko satelitskog radija.

List "Denver Post" javlja da je Nacionalni institut za zdravlje odvojio sedam i po miliona dolara za istraživanje da li hroničnu astmu izazivaju bakterije. Istraživanje je podstaknuto otkrićem bakterija u plućima jedne žene obolele od teškog oblika astme. Testovima će biti obuhvaćeno 126 hroničnih bolesnika, sa ciljem da se ustanovi da li bi i astma, slično čiru na želucu, mogla da se leči antibioticima.

Na kraju, "Vašington Tajms" piše da je jedna biotehnološka laboratorija iz San Dijega izvestila da je klonirala prvu hipoalergeničnu domaću mačku. Kako su mnogi ljubitelji životinja alergični na mačiju dlaku, ovaj uspeh mogao bi da im donese olakšanje. "Vašington Tajms" piše da su naučnici uspeli da odgaje mačku bez odredjenog proteina, koji je kod nekih izazivao otežano disanje i svrab. List navodi da će hipoalergenične mačke za sada koštati oko 4.000 dolara.

XS
SM
MD
LG