Linkovi

Bler: Nastaviće se napadi koje je Zarkavi podsticao


Komentarišući vest o smrti terorističkog vodje Abua Musaba al-Zarkavija u Iraku, britanski premijer Toni Bler ocenio je da je time izvršen udar na čitavu terorističku mrežu Al-Kaida. No, on je upozorio da će se napadi koje je Zarkavi podsticao – nastaviti. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž.

Britanski premijer Toni Bler objavio je saopštenje povodom al-Zarkavijeve smrti na početku svoje redovne mesečne konferencije za novinare u Londonu.

"Al-Zarkavijeva pogibija je udar na al-Kaidu u Iraku, a time i udar na al-Kaidu u celini. Ali ne smemo imati iluzije. Znamo da će oni nastaviti da ubijaju. Znamo da je potrebno savladati mnogo, mnogo prepreka. Međutim, oni znaju da je naša rešenost da ih porazimo – potpuna", rekao je Bler.

On je takodje je pohvalio novu iračku vladu zato što je popunila mesta ministara odbrane i unutrašnjih poslova, rekavši da će, ukoliko ta vlada bude uspešna, to imati značajne posledice na mnogo širem planu.

"Ne želim da umanjujem ogromne izazove koji ostaju pred nama, u Iraku i drugde, ali izbor nove vlade i današnji završetak formiranja kabineta u punom sastavu pokazuju novi duh, novu želju za uspehom, i naš zadatak je, naravno, da taj duh, tu spremnost i želju za uspehom pretočimo u efektnu akciju. Ako nam to pođe za rukom, onda smo ostvarili nešto što ide mnogo šire i dalje od granica Iraka", istakao je Bler.

Britanski analitičari, stručnjaci za odbrambena pitanja, naglašavaju da će al-Zarkavijeva smrt verovatno imati minimalnog uticaja na stepen nasilja u Iraku, barem u kratkom roku. Oni ukazuju da al-Kaida nema strogu hijerarhiju zbog koje bi ostala obezglavljena posle ubistva svog lidera, te da će njegov naslednik verovatno ubrzo biti odredjen.

XS
SM
MD
LG