Linkovi

Buš: Al-Zarkavijeva smrt težak udarac za al-Kaidu u Iraku


Američki predsednik Džordž Buš ocenio je da je smrt terorističkog vodje Abu Musaba al-Zarkavija – težak udarac za Al-Kaidu u Iraku. Iz Bele kuće se javlja dopisnik Glasa Amerike, Pola Vulfson.

Predsednik Buš izjavio je da je al-Zarkavijeva pogibija zadala ozbiljan udarac Al-Kaidi, i da prestavlja jednu pobedu u ratu protiv terorizma.

"Zarkavi je bio operativni komandant teorističkog pokreta u Iraku. Predvodio je kampanju bombaških napada, atentata i samoubilačkih akcija koje su odnele živote mnogih američkih vojnika i hiljada nedužnih Iračana", rekao je predsednik Buš.

Buš ističe da je al-Zarkavijev cilj bio da porazi Ameriku i njene koalicione partnere, a Irak pretvori u utočište al-Kaide. Predsednik SAD dodao je da je vođa terorista želeo da izazove razdor medju Iračanima i podstakne građjanski rat.

"Al-Zarkavi je sada došao do kraja svog puta, taj nasilan čovek više nikada neće nikoga ubiti", dodao je Buš.

Obraćajući se novinarima rano jutros u Beloj kući, predsednik je jasno stavio na znanje da Zarkavijeva smrt ne znači i automatski kraj nasilja u Iraku. No, on je dodao da je nova iračka vlada "očigledno dovela do preokreta" u nastojanjima da se u zemlji uspostavi osećaj sigurnosti. A kako je dodao – sada je tu i - osećaj nade.

"Možemo očekivati da će teroristi i pobunjenici nastaviti svoje aktivnosti i bez njega. Možemo očekivati da će se versko nasilje nastaviti. Međutim, ideologija terora izgubila je jednog od svojih najisturenijih i najgresivnijih lidera", naglasio je Buš.

Predsednik je takodje uputio čestitke novoj iračkoj vladi u telefonskom razgovoru sa premijerom Nurijem al-Malikijem. U tom razgovoru, on je ujedno pozdravio rad iračke vojske i imenovanje preostalih članova Malikijevog kabineta.

XS
SM
MD
LG