Linkovi

Lansiran prvi hibridni hard drajv


Američki proizvodjač kompjuterskog hardvera Sigejt (Seagate) predstavio je javnosti prvi hibridni hard drajv sa ugradjenom fleš memorijom. Izvinjavamo se poštovanim sušaocima na ovom obilju stranih reči, ali naš jezik jednostavno nema adekvatne izraze. Fleš memorija sastoji se od čipova koji mogu da se elektronskim putem pune i prazne digitalizovanim podacima.

Takvi čipovi nalaze se, na primer, u memorijskim karticama digitalnih fotoaparata. Hibridni hard drajv sadrži i memoriju zapisanu na obrtnim diskovia i fleš memoriju u memorijskim čipovima. Prednost ovakvog drajva je u tome što kompjuter u fleš memoriju stavlja podatke koji se često koriste, odakle može brže da ih učita. Znači, kada probudite iz hibernacije kompjuter opremljen hibridnim diskom, operativni sistem se znatno brže podiže, a pri tom se troši znatno manje struje. Ovo je posebno značajno za laptop kompjutere.

Procenjivalo se da bi fleš memorija od 128 megabajta mogla da smanji potrošnju za oko 9 procenata, što kod manjih prenosnih mašina može da znači produženje rada sa jednim punjenjem baterije za čak jedan sat. Medjutim Sigejtov hibridni drajv od 256 megabajta, nazvan Momentus, smanjuje potrošnju struje za čitavih 50 procenata, dok se vreme za podizanje sistema iz hibernacije smanjuje za 20 odsto. Istovremeno, to smanjuje fizička naprezanja na obrtnom disku, što produžuje vek hard drajva.

XS
SM
MD
LG