Linkovi

Američki i irački zvaničnici potvrdili: blizu Bakube ubijen vođa al-Kaide u Iraku, Abu Musab Al-Zarkavi


Teroristički vodja Abu Musab al-Zarkavi, lider al Kaide u Iraku, ubijen je u vazdušnom udaru na njegovo skrovište nedaleko od Bakube, potvrdili su irački i američki zvaničnici. Dopisnik Glasa Amerike Čalis Mekdonou javlja se iz bliskoistočnog dopisništva Glasa Amerike u Kairu.

Vest o al-Zarkavijevoj smrti saopštio je irački premijer Nuri al-Maliki.

"Danas je al-Zarkavi eliminisan" rekao je al-Maliki, praćen aplauzom i radosnim povicima iračkih novinara. Al-Maliki je izjavio da su obaveštajni podaci doveli američke i iračke snage do skrovišta blizu Bakube, 65 kilometara severno od Bagdada, gde se Zarkavi u sredu uveče sastajao sa svojim saradnicima. Posle američkog vazdušnog udara na tu zgradu, irački i američki vojnici izveli su zajedničku raciju. Na televizijskim snimcima sa lica mesta, vidi se da je zgrada u kojoj se al-Zarkavi nalazio sravnjena sa zemljom.

"Ovo je poruka svima koji se upuštaju u nasilje, ubistva i uništenje – da prekinu dok nije prekasno", upozorio je premijer Maliki.

Najviši američki vojni komandant u Iraku, general Džordž Kejsi, izjavio je da su al-Zarkavi i sedmoro njegovih saradnika ubijeni u vazdušnom udaru na kuću u kojoj su se sastali, u čijoj okolini nema drugih građevina. On je rekao da je Zarkavijevo telo pozitivno identifikovano na osnovu otisaka prstiju, i, kako je naveo - "prepoznavanja lica". General Kejsi je dodao da je Zarkavijeva smrt zadala "težak udarac al-Kaidi" ali je upozorio da se time neće okončati nasilje.

"Iako je lider Al-Kaide u Iraku sada mrtav, ta teroristička organizacija i dalje predstavlja pretnju, jer će njeni članovi pokušati da terorišu irački narod i destabilizuju njegovu vladu dok zemlja napreduje ka stabilnosti i prosperitetu", zaključio je Kejsi.

Al Kaida u Iraku objavila je saopštenje na Internetu u kome je potvrdila da je al-Zarkavi poginuo, i obećala da će nastaviti njegovu borbu. Terorista jordanskog porekla postao je najtraženiji begunac u Iraku, a SAD raspisale su nagradu od 25 miliona dolara za njegovo hvatanje. Američki i irački zvaničnici pripisuju mu krivicu za organizaciju niza samoubilačkih bombaških napada u kojima su ubijene stotine ljudi. Veruje se da je al-Zarkavi lično odrubio glavu dvojici američkih talaca. On je takodje priznao krivicu za prošlogodišnje trostruke bombaške napade u hotelima u Amanu, u Jordanu, i niz drugih napada u njegovoj rodnoj zemlji.

XS
SM
MD
LG