Linkovi

SAD ne iskljucuju mogućnost da Iran u budućnosti obogaćuje uranijum


Američki funkcioneri nikada nisu popuštali u zahtevu da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma ako želi da prihvati ponude pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke. Medjutim, Državni sekretarijat ne isključuje mogućnost obogaćivanja uranijuma u slučaju postizanja takvog sporazuma koji bi raspršio strahove Sjedinjenih Država i drugih zemalja da Iran ima tajni program za izgradnju nuklearnog oružja.

Prema izveštaju Vašington posta paket inicijativa, ponudjen ove nedelje Iranu, ne ostavlja otvorenom mogućnost da Teheran u nekom trenutku počne da sam obogaćuje uranijum. Tokom brifinga za medije u Stejt departmentu, predstavnik Šon MekKormak nije hteo da diskutuje o pojedinostima predloga u stilu ”batina i šargarepa,“ ponudjenog Iranu već je samo rekao da je obustava obogaćivanja osnovni uslov za Iran kako bi mogao da počne da koristi prednosti ponudjenog paketa i započne nuklearne pregovore sa Sjedinjenim Državama i drugim silama:

”Moraće da obustave svako obogaćivanje i sve srodne aktivnosti. To je uslov za pregovore. Taj uslov morao bi da ostane na snazi tokom čitavih pregovora. Ali ne želim da nagadjam šta bi se desilo posle toga jer bismo ušli u teorije i spekulacije.“

Šef diplomatije Evropske unije Havijer Solana preneo je tu ponudu funkcionerima u Teheranu i kasnije izjavio da je sada veći optimista nego pre. Prema medijskim izveštajima paket, izmedju ostalog, sadrži pomoć evropskih zemalja Iranu u izgradnji bezbednijih nuklearnih reaktora sa lakom vodom kao i podršku učlanjivanju Irana u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Ako ne prihvati ponudu Iran rizikuje kaznene mere Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući mogućnoste sankcija. Ali predstavnik MekKormak nije rekao da li je Solana preneo Teheranu i spisak mogućih kaznenih akcija. Predstavnik Državnog sekretarijata je rekao da je šest sila dalo evropskom izaslaniku odrešene ruke u tome kako će predstaviti inicijativu, ali da je iranska vlada ionako svesna potencijalnih negativnih posledica.

XS
SM
MD
LG