Linkovi

SAD izrazile razočaranje zbog izveštaja u kome se kritikuje CIA


Sjedinjene Države su izrazile razočaranje zbog novog izveštaja CIA za prebacivanje i zatvaranje osumnjičenih terorista u Evropi predstavljale kršenje medjunarodnog prava. Državni sekretarijat je saopštio da je saradnja američkih i evropskih obaveštajnih službi spasla mnoge živote.

Izveštaj pripremljen po nalogu saveta Evrope, najnoviji je u nizu kritičkih procena o saradnji američke Centralne obaveštajne agencije sa sličnim evropskim službama u prebacivanju i zatvaranju osumnjičenih terorista. Glavi autor izveštaja, švajcarski senator Dik Marti, naveo je 14 evropskih zemalja koje su možda bile umešane u te operacije.

Sjedinjene Države odbijaju da iznesu pojedinosti o tim aktivnostima, ali tvrde da su operacije bile u skladu sa zakonom i da zatvorenici nisu mučeni. Predstavnik državnog sekretarijata Šon MekKormak rekao je da je Bušova administracija razočarana tonom i sadržajem pomenutog izveštaja. On je rekao da su takvi transferi zatvorenika medjunarodno priznata praksa i da bez njih mnogi poznati medjunarodni kriminalci nikada ne bi bili uhvaćeni. MekKormak je dodao da nema ničeg mračnog u saradnji američkih i savezničkih obaveštajnih agencija:

U izveštaju kao da postoji jedan ton koji implicira da je u tim aktivnostima bilo nečeg lošeg i nezakonitog. To ne može biti dalje od istine.“

U izveštaju švajcarskog senatora kaže se da nema dokaza, ali da raspoložive informacije nagoveštavaju da je CIA imala tajne zatvore u Evropi i da je nekoliko zemalja dozvolilo preletanja aviona sa zatvorenicima. U izveštaju se ne tvrdi da je CIA primenjivala metode mučenja, ali se kaže da se takve operacije svode na neku vrstu pravne i sudske diskriminacije, što bi moglo da podstakne gnev u muslimanskom svetu i dovede do novih terorističkih napada.

MekKormak je rekao da će američki zvaničnici rado odgovoriti na bilo kakve specifične optužbe švajcarskog senatora i njegovih kolega, iako bi javna diskusija o tekućim obaveštajnim operacijama mogla da ih dovede u pitanje i izloži opasnosti one koji u njima učestvuju.

XS
SM
MD
LG