Linkovi

Kandić: Pravna država i suočavanje sa istinom uslov pomirenja


Šest godina nakon kosovskog konflikta i deceniju i po otkako su počeli ratovi na prostoru bivše Jugoslavije – proces pomirenja i demokratizacije zavisi od izgradnje i jačanja institucija pravne države i spremnosti društva da se suoiči sa istinom o nedavnoj prošlosti. To je na brifingu koji je organizovala vašingtonaska kancelarija Instituta za otvoreno društvo, danas saopštila direktoka beogradskog Fonda za humanitarno pravo.

Nataša Kandić je prethodno u Vašingtonu o razgovarala sa zvaničnicima Stejt Dipartmenta, kojima je premniejla utiske o procesu tranzicije sudskih procesa iz Haga u nadležnost lokalnog pravosuđa.

Govoreći o radu beogradsko suda pred kojim se vode procesi protiv optuženih za ratne zločine Kandićeva je pohvalno govorila o integritetu i sposobnosti sudijskog kadra i tužilaštva. No – kada je u pitanju funkcionisanje pravne države prisutne su opstrukcije iz drugih institucija, posebno bezbjednosnog aparata.

Po njenim rije;ima, nakon referenduma u Crnoj Gori Srbija se mora okrenuti sebi. Predsjednik Boris Tadić je za razliku od većine medija i premijera Koštunice imao konstruktivnu i pozitivnu ulogu u odnosu na referendum u Crnoj Gori, a Nataša Kandić smatra da je sada trenutak da se promijeni negativna politika zvaničnog Beograda prema Kosovu i da bi predsjednik Tadić mogao tome da doprinese.

Nataša Kandić smatra i da je neophodno da međunarodna zajednica pruži podršku Tadiću - posebno imajući u vidu činjenicu da bi podrška jakih političkih stranaka pozitivnom političkom djelovanju mogla da izostane, a problem usložnjavaju radikalni nacionalisti.

XS
SM
MD
LG