Linkovi

Vujanović: Neophodna pomoć EU o budućim odnosima Srbije i Crne Gore


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je danas da će pomoć Evropske unije u pregovorima o budućim odnosima Srbije i Crne Gore biti neophodna, ukoliko ta pitanja ne bude moguće brzo riješiti.

Komentarišući najavu srpskog premijera Vojislava Koštunice da nije potrebna pomoć EU u razgovorima o razdruživanju, Vujanović je rekao da njena uloga može biti vrlo pozitivna.

«Ta izjava se može tumačiti i drugačije - da Koštunica smatra da nije potreban posrednik, jer su pitanja laka, brzo rješiva i ao takva ne zahtijevaju posredništvo između dvije inače prijateljske zemlje», rekao je Vujanović Radiju Crne Gore.

On je kazao da sa druge strane, ako se budući odnosi ne dogovore lako i brzo, postoji obaveza da se pozove EU prema kojoj i Srbija i Crna Gora imaju integracionu namjeru.

Vujanović je kazao da očekuje da će Srbija i Crna Gora uskoro postići dogovor oko diplomatije, koji će biti u interesu obje države. Prema njegovim riječima, treba slijediti primjer rješavanja pitanja vojske i sprovesti neophodnu sukcesiju imovine diplomatsko konzularnih predstavništava.

«Nesumnjivo je da je Srbija sukcesor državne zajednice, ali moramo da razgovaramo o imovini diplomatsko konzularnih predstavništava», kazao je Vujanović. On je rekao da će Crna Gora imati diplomatsku mrežu koja će biti primjerena njenoj veličini, finanijskim mogućnostima i interesima.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da se razmatra ideja da novi saziv parlamenta nakon jesenjih izbora donese novi Ustav Crne Gore.

“Postoji ideja da idemo na redovne izbore koji su u oktobru i da se do tada pripremi ustav i provjeri kod međunarodnih organizacija. Novoizabrani saziv parlamenta u prvom dijelu bio bi ustavotvorna skupština i donio bi novi ustav”, kazao je Vuković.


Potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić ocijenio je da ukoliko se ne stvore ravnopravni uslovi opozicija treba da bojkotuje parlamentarne izbore u Crnoj Gori. On je kazao da je vlast silom, ucjenama i prunudom dobila referendum i ocijenio da se, u vezi sa najavljenim septembarskim izborima, opozicija mora izboriti da se stvore ravnopravni uslovi i pravdena pravila.


Report

XS
SM
MD
LG