Linkovi

Toni Snou: Ne treba žuriti sa zaključcima dok iransko vodjstvo ne prouči paket podsticaja


Zvaničnici administracije predsednika Buša izjavili su da Iranu treba dati vremena da razmotri paket mera koje su mu ponudjene u zamenu za obustavljanje obogaćivanja i reprocesovanja uranijuma.

Portparol Bele kuće, Toni Snou, rekao je da će Teheranu biti potrebno izvesno vreme da prouči ponudu i dodao da prvi odgovor iranske vlade možda neće biti i njena poslednja reč.

«Upozorio bih da ne treba žuriti sa zaključcima dok iransko vodjstvo ne bude zapravo imalo priliku da prouči ovaj paket podsticaja i odvraćanja koji su ponudile tri zemlje EU uz podršku SAD.»

Ponudu su sastavile Britanija, Francuska i Nemačka, koje su vodile pregovore sa Iranom uz podršku SAD, Rusije i Kine. Detalji tog plana za sada nisu zvanično saopšteni. U razgovoru sa novinarima, Snou je nastojao da umanji značaj izjave iranskog vrhovnog lidera ajatole Alija Hameneija, koji je rekao da bi izvoz iranske nafte mogao da bude poremećen ukoliko SAD naprave, kako je rekao, «pogrešan potez». Portparol Bele kuće je takodje naveo da bi iz Teherana mogle da stignu različite izjave pre konačnog odgovora. Snou je dodao da Bela kuća nije ni optimistična ni pesimistična, ali da gaji izvesnu nadu.

«Lako je davati komentare u prazno, ali moje mišljenje je da će Iranci shvatiti da je ovo ozbiljna ponuda, koja za njih sadržii veliko obećanje.»

Visoki predstavnik EU Havijer Solana će danas zvanično preneti paket podsticajnih mera vladi u Teheranu. Prošle nedelje državni sekretar Kondoliza Rajs je pozvala Iran da pažljivo razmotri ponudu, ali je dodala da Teheran nema neograničeno vreme za svoj odgovor. Iranski zvaničnici su najavili da će proučiti ponudu, ali insistiraju da nemaju nameru da odustanu od obogaćivanja uranijuma, što je glavni preduslov, koji je uključen u ponudu.

XS
SM
MD
LG