Linkovi

Dizajneri fudbalskih dresova odlučili se za retro varijante


Vreme sjanih materijala i složenog, drečavog dizajna fudbalskih dresova je završeno, moda
sada diktira vraćanje na dobri, stari, jednostavan stil.

Tako će Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, barem po opremi, ličiti na ona od pre 20-30 godina.

"Sada se sve više traži vanvremenski dizajn, posebno kada je reč o Svetskom prvenstvu", rekao je Mark Huper, modni urednik muškog londonskog magazina "Iskvajer" (Esquire).

"Velika je odgovornost na dizajnerima dresova, jer će ovog leta kafići biti puni momaka u fudbalskoj opremi, pa bi ljudi bili veoma uznemireni, ako bi oni loše uradili svoj posao", dodao je Huper.

Što se tiče dresova na SP, Holandija očigledno ima najklasičnije i najimpresivnije od svih. Proizvodjač sportske opreme "Najk" napravio je narandžasti dres sa visokim okovratnikom i bez i jednog ukrasa za tim Marka van Bastena.

Dres koji je napravila "Puma" za Iran takodje je krajnje jednostavan, potpuno beo, što je tipično za tog proizvodjača, koji pravi opremu za 12 timova na SP.

Ipak, možda će dizajn "Pume" za čarape, koje su prugaste, učiniti da se neke obrve podignu.

Rivalska nemačka kompanija "Adidas" otišla je u "retro" dizajn sa španskim crvenim dresovima sa tankim žutim prugama. Ti dresovi podsećaju na one koje je "Adidas" pravio ranih osamdesetih godina.

Protiveći se trendu, jedan od retkih timova koji će na dresu imati grafičke elemente je Engleska, na čijim "Umbro" dresovima je na desnom rukavu zastava.

"Zašto to nije izostavljeno? Malo je sramota, ali barem nema više onih prskanih detalja", kazao je Huper.

Ima još opreme koja će rastužiti modne dizajnere. Navijači su navikli na hrvatske dresove sa crvenim i belim kockicama, u stilu njihove nacionalne zastave, ali to ostaje izuzetno neuobičajen dizajn.

Bolju ocenu nije dobila ni italijanska kompanija "Loto", koja je napravila plave dresove za Srbiju i Crnu Goru, sa belim "špicastim" detaljima od rupičastog materijala.

Dizajneri imaju zamerku i na, inače, klasičan dziajn italijanskog dresa. Čudjenje je izazvao detalj - zatamljeno polje ispod pazuha, koje se lako može protumačiti i kao trag znoja.

Medjutim, italijanski stilisti znatno bolje su prošli van terena. Engleska formalna odela dizajnirao je Djordjo Armani, dok će Italijani biti u odeći "Dolče i Gabana".

Ako postoji jedan dres koji se može izjednačiti sa pojmom dresa svetskih prvenstva, onda je to žlatno-žuti sa zelenim tankim prugama - dres Brazila, koji se tokom godina gotovo uopšte nije promenio. "Sa tim dresom se ne može igrati, ne sme se", ocenio je Huper.

XS
SM
MD
LG